Sezamový olej je pro vlasy letní nutností

Nejen vaše pokožka, i vlasy potřebují chránit před sluncem. Tohoto úkolu se může zhostit sezamový olej, který také parádně hydratuje, léčí lupy a zabraňuje předčasnému šedivění. Je tedy nejvyšší čas na sezamovou masku!

Ach, to léto! Milujeme ho, ale jakmile skončí, spíláme nad tím, jak se na našem vzhledu zase podepsalo. Také po sezoně míváte suché a roztřepené vlasy, které jsou všechno, jen ne korunou krásy? Začnete s prevencí, a to co nejdříve. Báječným prostředkem je sezamový olej!

Pomocník s dobrou pověstí

Sezamový olej nachází široké použití zejména ve studené kuchyni, ale bez obtíží zvládne i lehké tepelné úpravy. Má zlatavou barvu i výrazné aroma, které si zkrátka nelze splést. Jako potravinu, léčivo i hojivé mazání ho dle historických pramenů lidé využívali už v letech 600 př. n. l. Nejde tedy o žádný moderní výstřelek, ale surovinu se skutečně dlouhou tradicí. Proč je pro vlasy tak prospěšný?

Ochrana před ultrafialovým zářením

Že v létě svítí slunce nejvíce z celého roku, to je asi zbytečné zmiňovat. Stejně jako to, že UV paprsky hřívu značně devastují, což se neobejde bez následků. Právě sezamový olejíček ovšem sluneční záření blokuje, a to až ze 30 procent (1). Jeho aplikace vytváří ochranný štít, čímž poškození vlasů minimalizuje. Pro extra ochranu ho smíchejte s gelem z aloe very (2), směs naneste po celé délce, nechte hodinu působit a poté si vlasy umyjte běžným způsobem. Klíčem k efektivitě a maximálním výsledkům je samozřejmě pravidelné opakování.

Dehydratace? Tu neznám!

Díky obsaženým prospěšným mastným kyselinám může „tekutý sezam“ zabránit i vysušování, a to jak pokožky hlavy, tak samotné kštice (3). Proniká hluboko do vlasových kořínků i kůže, proto nabízí dávku nepostradatelné hydratace. Možná vás zaujme i to, že tento olej prokazatelně přispívá i k léčbě lupů (4), přičemž urychluje růst (5) a zabraňuje předčasnému šedivění (6). Už si jdete do obchodu pro ten svůj?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3263051/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5928335/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4127822/, (4) www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/sesamum-indicum, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5426739/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4127822/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat