Doplňky stravy zlepšující kvalitu vlasů mohou podpořit vznik akné

Nějaké kapsle, tobolky či sladké gumové medvídky pro podporu vlasů nabízí skoro každá lékárna i drogerie. Kolují však zvěsti týkající se toho, že zatímco vlasům pomáhají, pleti mohou škodit. Jaká je pravda?

Ať už toužíte po rychlejším růstu vlasů, zastavení nadměrného vypadávání či pouhém zlepšení kvality koruny krásy, vlasové doplňky stravy mohou být tou správnou volbou. Je pravda, že celkem úspěšně plní svůj úkol, ale s jejich pravidelným užíváním si můžete všimnout i něčeho, co v plánu rozhodně nebylo.

Krásné vlasy, ale špatná pleť?

Tyto vlasové doplňky ve většině případů obsahují biotin, známý také jako vitamin B7. Biotin je důležitou a nezbytnou složkou pro zachování zdraví vlasů, nehtů, očí a nervového systému. Tato látka se bohužel dává do souvislosti i s rozvojem akné. Je to proto, že zvyšuje množství kožního proteinu keratinu. Nadměrné množství keratinu vede k ucpávání pórů, černým tečkám a tvorbě pupínků (1).

Všechno je o dávkování

S výše zmíněným biotinem je ještě jeden problém. Některé vlasové doplňky mohou obsahovat až 2 500 mcg v jedné kapsli. Takto vysoké dávky soutěží o absorpci s vitaminem s B5 a většinou vyhrávají. Nedostatek vitaminu B5 pak může způsobit obtížně léčitelné kožní vyrážky. Denní doporučená dávka biotinu pro dospělého člověka činí pouhých 30 mcg. Své tady ale udělá i cukr (2). Co ten s tím vším má společného?

Bonbonek? Raději ne!

Jistě jste si všimli toho, že vlasové doplňky stravy bývají k mání i ve formě gumových bonbonů nebo medvídků. Ano, jsou roztomilé, chuťové dobré a snadno uživatelné, ovšem toho cukru v sobě mají také až příliš. A přesně tímhle vznik akné podporují, neboť v kombinaci s běžnou stravou obsahující cukr zvyšují hladinu inzulinu a tím i produkci kožního mazu, čímž se ucpávají póry a pupínky rostou jako houby po dešti (3). Co z toho plyne? Vždy kontrolujte složení těchto přípravků a o jejich užívání se raději poraďte se svým lékařem.

Zdroj: (1) www.wellandgood.com/breakouts-from-biotin/, (2) www.ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-HealthProfessional/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8971946/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat