Domácí prostředky proti lupům, které zbavují otravných šupinek

Lupů, těch otravných suchých šupinek, které vznikají nadměrným olupováním pokožky hlavy, se dá zbavit s pomocí domácích prostředků. Tyhle patří k nejlepším!

Pochopitelně, že se můžete vydat do drogerie a obstarat si šampon proti lupům. Druhou možností je sázka na přírodní zázraky. Jaké máte možnosti?

Citronová šťáva

Aplikace jedné polévkové lžíce citronové šťávy zředěné ve sklenici teplé vody (1/4 litru) představuje účinný rituál, který lupům nenechá nic zadarmo. Kyselina citronová má antimikrobiální vlastnosti, jež vlasům pomáhají při odstraňování plísní a mastnoty. Směs naneste na vlasy a pokožku hlavy, proveďte krátkou masáž a poté hlavu opláchněte. Opakujte do zlepšení stavu (1).

Olej tea tree

Čajovníkový olej absorbuje nečistoty a lupy. Díky svým antibakteriálním a protiplísňovým vlastnostem je tím nejlepším esenciálním olejem, který lze použít už jen proto, že zlepšuje krevní oběh v pokožce hlavy a udržuje ji zdravou. Smíchejte jednu lžíci organického kokosového oleje s deseti kapkami oleje z čajovníku, směs naneste na pokožku hlavy a vmasírujte do kořínků, poté nechte 10 minut působit (pro intenzivnější ošetření klidně i přes noc). Vlasy důkladně umyjte běžným šamponem. Postup opakujte jednou týdně (1).

Káva

Káva se používá k peelingu, který redukuje nečistoty a špínu, má schopnost čistit a exfoliovat pokožku hlavy, zbavovat ji bakterií a plísní, jež stojí za vznikem lupů. Zároveň obsahuje antioxidanty bojující s volnými radikály. Budete-li ji chtít použít, připravte si 2 šálky uvařené a vychladlé kávy, vlasy si umyjte jako obvykle a kávu nastříkejte do ještě mokrých pramenů a ke kořínkům. Následně několik minut masírujte, pak nasaďte koupací čepici a nechte asi půl hodinky působit. Vlasy opláchněte vlažnou vodou. Postup, stejně jako v případě čajovníkového oleje, opakujte jednou týdně (2).

Jablečný ocet

Jablečný ocet lze použít k jemnému čištění pokožky hlavy a snížení lupů. Má antibakteriální a protiplísňové vlastnosti, které mohou pomoci obnovit přirozenou rovnováhu pH pokožky a redukovat výskyt lupů. Smíchejte 2 polévkové lžíce octa se 100 mililitry vody. Aplikujte na pokožku hlavy a do délek. Masírujte několik minut a následně opláchněte teplou vodou (2).

Česnek

Tento tradiční domácí lék vykazuje protiplísňové, antibakteriální, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Česnek má také vysoký obsah vitaminů A a C, vlákniny, hořčíku, selenu a aminokyselin, které vlasům po všech stránkách prospívají. Dva stroužky prolisovaného česneku smíchejte s gelem aloe vera (3 lžíce), naneste na pokožku hlavy, nechte 15–20 minut působit a poté opláchněte jemným šamponem (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788265/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8318218/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat