Ano či ne botoxu v těhotenství

Každá žena chce být krásná, a to bez ohledu na to, zda je v radostném očekávání či nikoli. Co třeba takový botox? Je bezpečné ho aplikovat, když pod srdcem nosíte potomka? A jak je to tady s kojením?

Těhotenství s sebou přináší spoustu otázek. Nastávající maminky hledají informace o povolené denní dávce kofeinu, ideální spánkové poloze, těch nejvýživnějších potravinách i bezpečných formách cvičení. Ale co kosmetické procedury? Nemohou miminko i celý požehnaný stav nějak ohrozit? Pokud jde o botox, svou pleť raději ušetřete.

Krása na pár vpichů

Botulotoxin neboli botox se využívá nejen k redukci či úplné eliminaci jemných vrásek, ale i k zastavení nadměrného pocení. Za poslední roky jeho popularita vzrostla o 460 procent (1), což z něj spolu s injekčními výplněmi kyselinou hyaluronovou udělalo nejběžnější kosmetický zákrok. Ovšem ne vždy je na novou vizáž vhodný čas.

Nic moc nevíme, tak raději nedoporučujeme

„Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv botox zařadil do kategorie C. Tato klasifikace naznačuje nedostatek podstatných studií prokazujících jeho bezpečnost během těhotenství. Proto se po dobu gravidity jeho používání nedoporučuje, a to právě kvůli omezenému výzkumu jeho účinků na nenarozené děti a jejich vývoj,“ vysvětluje americký plastický chirurg Ira Savetsky (2). Tento expert dodává, že podobné je to i u dalších procedur, a to včetně výplně rtů. Jenže co když jste na botoxu byla a zakrátko zjistila, že jste v radostném očekávání? Máte propadat panice?

Riziko tu bohužel je

„Botoxový toxin opouští oběhový systém během několika hodin po injekci,“ popisuje zase americká specialistka na neplodnost Amy Beckley. „Takže dostat injekci den před pozitivním těhotenským testem riziko představovat může, ale pravděpodobně jen velmi malé,“ uklidňuje tato lékařka s tím, že pravidelné schůzky na klinice estetické medicíny můžete obnovit zhruba dva týdny po porodu, ale pouze v případě, že nebudete kojit. „Vždy existuje šance, že by se botox mohl dostat do mateřského mléka, jeho plný dopad stále zůstává nejasný,“ uzavírá odbornice Amy Beckley (3).

Zdroje: (1) www.plasticsurgery.org/documents/News/Statistics/2020/plastic-surgery-statistics-full-report-2020.pdf, (2) www.wellandgood.com/botox-while-pregnant/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3828093/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat