Kosmetické přednosti sezamového oleje odhaleny

Jsou krémová, nahnědlá i černá. Sezamová semena obsahují cenný sezamový olej s velkým množstvím nenasycených mastných kyselin. Ty, stejně jako další živiny, mají zkrášlující účinky. Co všechno se stane, pokud sezamový olej zařadíte do své kosmetické rutiny?

Sezamový olej se používá po staletí a je známý svými preventivními a léčivými vlastnostmi. Pokud jde o jeho nutriční hodnotu, obsahuje omega-6 mastné kyseliny, antioxidanty, vitaminy, minerály a flavonoidy. Patří i k zásobárnám vitaminů B a E, minerálů, jako je vápník, hořčík, zinek, železo a fosfor. Díky svým výživným prvkům a vlastnostem se uplatňuje jak v kuchyni, tak i v kosmetice.

Zlepšuje krevní oběh na povrchu kůže

Sesamin a sesamolin, hlavní lignany přítomné v sezamovém oleji, jsou pověstné svými antibakteriálními a antioxidačními vlastnostmi (1). Olej pokožku udržuje zdravou, vyživuje ji, zlepšuje krevní oběh na povrchu kůže tím, že transportuje živiny do folikulů kůže a vlasů. Účinek sezamového oleje je tak jemný, že je ideální pro masírování jemné kůže dětí.

Zklidňuje podrážděnou pokožku

Díky svým ochranným vlastnostem sezamový olej pomáhá zklidnit pokožku poškozenou sluncem a chrání ji před ultrafialovým zářením. Pokud se jím namažete před vstupem do bazénu, předejdete negativním účinkům chlorované vody. (Chlor může způsobit podráždění kůže, očí a horních cest dýchacích.) Uvedený olej zároveň patří ke zdrojům vápníku, je tak užitečný při léčbě akné, urychluje hojení ran a ulevuje popraskané kůži.

Redukuje lupy a plísňové infekce

Sezamový olej obsahuje kyselinu palmitovou, olejovou a linolovou. Podle vědců vyniká protizánětlivými vlastnostmi, krotí lupy a plísňové infekce (2). Protože olej proniká až do vlasového folikulu, zvyšuje cirkulaci pokožky hlavy, čímž stimuluje růst vlasů a eliminuje jejich šedivění. Prameny dále zjemňuje, zabraňuje třepení konečků a vlasům, ať už jsou barvené či po trvalé, dodává lesk. Oceňují ho ovšem i nehty, které posiluje a vyhlazuje. Další dobrou zprávou je, že se sezamový olej dá koupit v drogerii, obchodech se zdravou výživou a supermarketech.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25892793/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9231528/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat