Za skvrnami na intimních partiích nestojí pouze věk

Tmavé skvrny v rozkroku. Děsí vás? Zatímco v mnoha případech se není čeho bát, pozor si dejte nejen na rakovinu kůže!

Je zcela přirozené a běžné, že se vzhled pochvy a vulvy časem mění, pokud jde o tvar, strukturu nebo barvu. Jediné, co nepodléhá zubu času, je klitoris. Ten, bez ohledu na věk, vypadá pořád stejně, ba co víc, roste. V porovnání s pubertálními roky dokonce může být až 2,5x větší. To vulva takové štěstí nemá. Stydké pysky nebo tkáně vulvy na změny související s věkem reagují, což se projevuje v podobě tmavších skvrn. Stárnutí ovšem není jediným důvodem, proč klín „tmavne“ (1).

Hyperpigmentace

Hyperpigmentace nastává, když dochází k nadměrné produkci melaninu, pigmentu, který je zodpovědný za barvu vaší pokožky (2).

Folikulitida

Folikulitida neboli zánět vlasových folikulů, často způsobený bakteriálními nebo plísňovými infekcemi, může vést k červeným nebo tmavým skvrnám v postižených oblastech, zejména pokud tento stav přetrvává delší dobu (2).

Kožní výrůstky a mateřská znaménka

Kožním výrůstkům a mateřským znaménkům je úplně jedno, kde se objeví, klidně si vyberou i vaše intimní partie. Zatímco většina mateřských znamének je neškodná, je nezbytné sledovat, zda nedochází k jakýmkoli změnám velikosti, tvaru nebo jejich barvy, protože by to mohly být příznaky rakoviny kůže (2).

Sexuálně přenosné infekce

Za kožními proměnami v klíně stojí i některé sexuálně přenosné infekce, jako je herpes, syfilis a genitální bradavice (2).  

Tření nebo podráždění

Opakované tření od oblečení, holení nebo jiných činností ztmavnutí kůže v oblasti genitálií vyloženě nahrává. V závislosti na příčině může váš poskytovatel zdravotní péče doporučit lokální léčbu obsahující přísady, jako je hydrochinon, retinoidy nebo kyselina glykolová. Masti a krémy s jejich obsahem časem tmavé skvrny zesvětlí. Pokud nepomohou, nabízí se chemický peeling, během kterého se na pokožku aplikuje speciální roztok, jež odlupuje horní vrstvu pokožky (2).

Tipy, jak zabránit tmavým skvrnám na intimních partiích

Udržování dobré hygieny jemným mýdlem bez vůně a teplou vodou je pro genitálie nutností. Také noste prodyšné bavlněné spodní prádlo a volné oblečení, abyste snížili tření a podráždění, naopak se vyhněte upnutým nebo syntetickým tkaninám, které mohou zachytit vlhkost a teplo. Při holení používejte ostrý, čistý holicí strojek a zvažte použití uklidňujícího hydratačního krému bez alkoholu. Pokud zaznamenáte jakékoli nepohodlí, svědění nebo neobvyklé změny v oblasti genitálií, poraďte se se svým lékařem (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7658736/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8301463/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat