Film je samá chyba. Přesto Bohemian Rhapsody vydělal miliardy

30.04.2019 | Osobnosti

Tvůrci hudebního velkofilmu Bohemian Rhapsody mají klidné spaní. Jejich duchovní i fyzické investice do projektu se bohatě vyplácejí po celém světě, kde se snímek objeví v kině. Podle produkce už prodeje lístků pokořily devět set milionů dolarů – více než dvacet miliard korun.

Film měl světovou premiéru loni v říjnu a jako Freddie Mercury se v něm představil do té doby nepříliš známý Rami Malek. Film z něj učinil globální hvězdu a za své umělecké ztvárnění Mercuryho získal Oscara.

Podle magazínu Variety je Bohemian Rhapsody nejvýdělečnějším hudebním životopisem všech dob.

A producenti studií Fox si mnou ruce s extra nadšením. Do projektu vložili jen padesát milionů dolarů, takže v rámci jejich aktivit se jedná o nejziskovější projekt v historii.

Úspěch navzdory chybám

Film Bohemian Rhapsody si svoji slávu vydobyl především úžasným příběhem a skvělými hereckými výkony. Nicméně skalní fanoušci skupiny Queen a hudební znalci snímky vytýkají některé zásadní nepřesnoti. Kde si tvůrci Bohemian Rhapsody skutečnost trochu upravili dle svého?

První fiktivní změnu skutečnosti v ději provedli autoři ve scéně, v níž se Freddie potkává s Mayem a Taylorem. Ve filmu jedné noci narazí náhodou na koncert skupiny Smile, kterou May a Taylor založili před skupinou Queen. Ve skutečnosti se ale s nimi Freddie znal už od roku 1969 a znal se také se zpěvákem Timem Staffellem.

Další nepřesnost se týká seznámení s prodavačkou Mary Austinovou. Ve filmu ji Freddie potkává na koncertě skupiny Smile a dva dny nato Mary navštíví v butiku Biba a pozve ji na rande. Ve skutečnosti ale Mercruy chodil s Mayem do butiku Biba obhlížet nové prodavačky pravidelně, Austinovou tedy poznali tam. Zcela smyšlená je také scéna, v níž se Freddie potkává s Jimem Huttonem. Ten byl ve skutečnosti kadeřníkem v hotelu Savoy a s Freddiem se potkal v gay klubu Heaven v březnu 1985. Ihned po tomto setkání spolu začali žít a žili do Freddieho smrti v roce 1991.

Výrazně zdramatizovaná byla rovněž scéna s Freddieho sólovou nahrávkou. Ve filmu podepíše smlouvu na Mr. Bad Guy za zády Maye, Taylora a Deacona, čímž je rozzuří. Ve skutečnosti ale nikdo nezuřil. Když Freddie nahrával sólový debut Mr. Bad Guy v roce 1985, jeho kolegové ze skupiny Queen to věděli a souhlasili s tím. Navíc Taylor sám nahrál sólovou desku Fun in Space už v roce 1981 a nikdo proti tomu neprotestoval.

Zcela překroucená je také Mercuryho HIV diagnóza. Ve skutečnosti se Taylor a May dozvěděli o tom, že je Freddie pozitivní, až v roce 1989. On sám to zjistil v roce 1987. Faktem je, že ani lékařům se tehdy – diagnostické metody nebyly tak přesné jako dnes – nepodařilo určit, kdy přesně se Mercury nakazil. Je tedy možné, že byl HIV pozitivní už v roce 1985. Tehdy to ale netušil ani on a rozhodně tedy ne Taylor a May.

Úplně smyšlenou je pak scéna závěrečná. V ní se v létě 1985 na koncertě Live Aid Lodon skupina a Freddie dávají dohromady po několika rocích, kdy spolu nehráli a nemluvili. Ve skutečnosti jen osm týdnů před svým pětadvacetiminutovým vystoupením na stadionu ve Wembley dokončili obrovské turné k albu The Works.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat