Král Jiří VI. byl zděšený, když princ Philip začal nadbíhat Alžbětě II.

Britská královna Alžběta II. sama zažila to, když rodiče neschvalují svým potomkům výběr partnera. Když jí totiž začal nadbíhat princ Philip, přestože byl urozený z řecké a dánské královské dynastie, její rodiče byli zděšení. Přáli si pro budoucí královnu anglického vévodu a nikoli evropského zchudlého šlechtice. Jenže Alžběta si blonďatého hezouna prosadila. A udělala dobře. Výběru nikdy nelitovala, Philip se stal její největší psychickou oporou v těžké celoživotní roli hlavy státu.

O tom, že královna matka a král Jiří VI. výběr své dcery neschvalovali, promluvila lady Pamela Hicksová, dcera Philipova strýce Louise Mountbattena.

Na svatbě Pameliny sestry Patricie v roce 1946 se princ Philip poprvé osmělil k Alžbětě přihlásit veřejně. A pomohl jí z kabátu. Jen tohle gesto stačilo, aby z toho byla mediální senzace a téma pro šuškandu během celé svatby. Král a královna tehdy vyjádřili velké zděšení, koho si jejich Lízinka vybrala.

„Král a králova byli zděšeni. Myšlenka, že by se mohl stát jejich zetěm, byla velmi nepříjemná. Proč si nehodlá vzít respektovaného anglického vévodu? Ano, byl sice princem Řeckým a Dánským, ale Řecko se pravidelně zbavovalo svých královských rodin. A on sám neměl žádné peníze,“ tvrdí lady Pamela.

Tvrdohlavá Alžběta

Jiří VI. však nic nezmohl. Alžběta si Philipa prosadila a už následující rok v listopadu se za něj provdala.

Alžběta II. poprvé potkala Philipa v roce 1934 na svatbě princezny Mariny Řecké a Dánské a prince George, vévody z Kentu. V červenci 1939 se s ním potkala potřetí a jako třináctiletá dívka se do něj zamilovala. Philip požádal princeznu Alžbětu o ruku v roce 1946 – k velké nelibosti krále Jiřího VI. Ten také nařídil, aby se zasnoubení tajilo před veřejností. Čekalo se na princezniny jednadvacáté narozeniny, které připadaly na duben 1947. Teprve po tomto datu směl princ Philip oficiálně požádat o ruku princeznu Alžbětu. Veřejnost se o zasnoubení dozvěděla až v červenci 1947, čtyři měsíce před svatbou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:28
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat