Harrison Ford propadl vegetariánství

09.03.2020 | Osobnosti

Harrison Ford se v sedmasedmdesáti letech rozhodl stát vegetariánem. Vyloučil ze svého jídelníčku maso, ačkoli se nevzdal úplně všech živočišných produktů. Vyřadil třeba také mléčné výrobky, ale vejce budou zpestřovat jeho jídelníček nadále. Hollywoodský herec chce pomoci jak planetě, tak svému zdraví.

„Jím zeleninu a ryby, žádné mléčné výrobky, žádné maso. Rozhodl jsem se prostě, že už mě unavuje konzumace masa a vím, že to není dobré pro planetu a není to dobré ani pro mě,“ svěřil Harrison v talk show s Ellen DeGeneres.

Ford také tvrdí, že má velké štěstí na dobré geny, takže nemusí moc cvičit a má pěknou postavu.

„Neposiluju jako šílený. Prostě jenom trochu cvičím. Jezdím taky na kole a hraju tenis, tak trochu,“ dodal Harrison.

A co zařadit do jídelníčku, když se rozhodnete skoncovat s masem?

Tempeh

Spousta začínajících vegetariánů zná prakticky jedinou „náhradu“ masa, kterou je tofu. Ovšem tempeh, který je v podstatě fermentovaným sójovým proteinem, představuje ještě zdravější alternativu. Nejenže má vyšší obsah bílkovin, ale navíc je skvělým zdrojem vitaminu B12, který se nachází i v mase.

Řecký jogurt

Tahle úžasná pochoutka má vyšší obsah bílkovin než klasický jogurt, a tak se vyplatí na jídelníček bez masa zařadit. Ostatně neobsahuje ani tolik sacharidů, což ocení i lidé, kteří se snaží zhubnout (samozřejmě mluvíme o jogurtu neochuceném, v němž je spousta přidaného cukru).

Quinoa

A když už jsme u semínek, nemůžeme vynechat quinou. Nejenže díky ní rozšíříte svůj repertoár příloh, ale navíc je bohatá na mangan, zinek a železo. Tyto důležité minerály jsou nejen klíčové pro řadu pochodů v našem těle, ale jsou spojeny především s živočišnými zdroji potravy.

Hummus

Těžko byste hledali chutnější formu cizrny. A navíc je tahle blízkovýchodní dobrota plná důležitých proteinů a vlákniny zároveň. Přidejte k tomu živiny z ingrediencí, jako je olivový olej (omega-3 mastné kyseliny), citron (vitaminy a antioxidanty), tahini (zdravé tuky a antioxidanty) nebo česnek (protizánětlivý s řadou cenných antioxidantů) a máte přímo studnici zdraví.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat