Jak se vzpamatovat z rozchodu aneb Proč to ženy bolí víc

Truchlíte nad ztrátou partnera? Ani pro něj není rozchod procházka růžovou zahradou, i když se v myšlenkách tolik nevrací do minulosti. Ženy své bývalé vztahy řeší více a déle, jak potvrzují dvě nové studie.

Rozchodu se v životě nevyhne snad nikdo. Už ve školce je nemilé, když Pepíček oznámí, že teď je jeho láskou Maruška, zatímco se o procházkách na dětském hřišti držel za ruku s Aničkou. A víte co? Tuhle křivdu si bude Anička pamatovat ještě v době, kdy půjde k oltáři s vysněným partnerem, kdežto Pepíček na celou věc zapomene už za týden. Jak to?

Rozchod? Něžné pohlaví jím trpí několik let

Nový výzkum zveřejněný v deníku Daily Mail ukazuje, že ženy se užírají myšlenkami nad nevydařeným vztahem i několik let po rozchodu, a snaží se přijít na kloub tomu, v čem selhaly, a to i přesto, že vina nemusí být na jejich straně. V praxi to vypadá asi tak, že u nich převládá nutkání typu „mohla jsem pro náš vztah udělat víc, mohla jsem ho zachránit“. To vypovídá o tom, že dámy jsou v tomto směru citlivější, a přebírají na sebe větší odpovědnost za emocionální ztráty a ukončení partnerství. V tomto jsou muži rozdílní, jelikož stejný pocit má prý jen každý pátý muž.

Muži dávají rozpad vztahu za vinu ženám

"Ženy mají tendence pátrat v sobě a hledat příčiny, které vedly k rozpadu vztahu," říká vztahová expertka Jean Hannah Edelstein. Podle ní si ženy většinou myslí, že rozchod mají na svědomí ony. Pánové za příčinu považují spíš další okolnosti, jako že si například jejich partnerka určitě musela najít jiného muže. Příliš si neuvědomují, že na rozpadu vztahu mají svůj díl viny. Nebo to spíš na veřejnosti nedávají znát.

NEPŘEHLÉDNĚTE: 10 nejhorších způsobů rozchodu

Opuštění milenci chřadnou

"Příliš málo mužů přiznává, že rozchodu litují, protože si myslí, že to není dostatečně mužské," dál vysvětlila Edelstein. Skoro to vypadá, jako by pánové neměli žádné svědomí. To je ale omyl. I když jejich truchlení nad nevydařeným vztahem nevydrží věčně a oni mají lepší schopnost, co se zapomínání na partnerská fiaska týče, rozvod s právoplatnou manželkou s nimi v daném momentě zamává, a to emocionálně, fyzicky a nakonec i finančně.

Další výzkum z téže země, tedy z Británie, uvádí, že rok po rozvodu se muži (konkrétně 48 % z nich) hůře stravují, jejich zdravotní stav včetně psychiky rozhodně nelze nazvat přívětivým, přijdou si osamělejší a bojují s nedostatkem financí. Ukončení partnerství je totiž oproti ženám stojí víc peněz, neboť to jsou většinou oni, kdo se stěhují z domova a nový si musí znovu vybavit. Navíc když si najdou další vztah, znamená to hlubší sáhnutí do kapsy v podobě dárků a pozorností pro partnerku nebo podpory jejích dětí z předchozích vztahů.

Všechno je lepší než rozvod

Muži mají problémy s vyjadřováním svých pocitů a jsou často mnohem zahořklejší kvůli rozvodu,“ tvrdí doktor Adam Witkover, právník z londýnské společnosti Bross Bennett Solicitors, která průzkum provedla. Někteří pánové dokonce říkají, že je lepší vyhořet, než se rozvádět. To druhé prý stojí mnohonásobně víc peněz. Co k tomu říct? Že se mají snažit, aby k rozvádění nebyl důvod. Nebo se radši vůbec do chomoutu nehrnout.
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Byl vám nevěrný? Řešíte krizi ve vztahu? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat