Dokázáno! Když jsme chudí, žijeme zdravěji a déle

12.08.2016 | Finance

Britští vědci dokázali, že ekonomický růst je dobrý tak akorát pro hrstku těch, kdo z něj těží nejvíce. Běžnou populaci totiž zabíjí. A naopak období recese je nejzdravější etapou, během níž poklesá mortalita. Na každé procento nezaměstnanosti připadá pokles mortality o půl procenta!

Lidé v době recese šetří, stravují se doma a jedí skromněji, takže prospívají svému zdraví více než v době, kdy si popustí uzdu, cpou se a navíc konzumují pokrmy z restaurací, které jsou většinou méně zdravé.

Během recese také lidé jezdí pomaleji v autech a doprava je řidší. To souvisí s nižší mortalitou (méně nehod na cestách).

Jediné, co zůstává stejně vysoké, je míra sebevražd. Lidé ji páchají buď ze stresu z práce v ekonomickém růstu, nebo kvůli nezaměstnanosti a nedostatku financí v recesi.

Vědci z Cambridge provedli analýzu vývoje ekonomiky a také mortality v letech 1960 až 2010. Použili data z celého světa a zjistili, že v době recese, poklesu růstu DPH a nárůstu nezaměstnanosti klesá také mortalita. Na každé procento nezaměstnanosti připadá půl procentní pokles mortality.

Recese má ale blahodárný vliv na psychiku těch, kterým se dlouhodobě nedaří. Nezaměstnanost a chudoba se stávají něčím běžným, kvůli čemuž není třeba mít deprese a úzkosti.

„Ačkoli tyto studie dokazují, že dochází k poklesu mortality během recese v obecné populaci, v určitých společenských skupinách se to může naopak zhoršit. Sociologové a politici by měli vědět, že recese ovlivňují zdraví populace do té míry, do jaké jsou zranitelné skupiny chráněny. Sociální dávky v nezaměstnanosti, životní minimum a dostupná bezplatná zdravotní péče jsou efektivním způsobem, jak zvrátit negativní účinky recese,“ tvrdí doktor Nick Drydakis z Anglia Ruskin University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat