Komentáře k článku

euročech 18.02.2017

moje manželka šetří tak, že nechává nákupy platit mě *10*

JM euročech 18.02.2017

tak to by se mi taky líbilo, ale nenašla jsem správnou odezvuXD

Marie euročech 18.02.2017

vaše manželka je moudrá žena :-D

anna Marie 18.02.2017

tak to jste skvělá dvojka *5**5*

vlada 18.02.2017

Nejsem zastáncem diet, ale jak si vzpomínám, vše kdysi stálo na mouce. Ta se ve velkém dávala všude. Buchty, zelí, knedle, polévky, atd. Zajímavé, že obilí stojí skoro stejně jako kdysi. Metrák pšenice se prodával za 300 Kč, tak proto mouka stála stejně jako nyní. Ale byly to fajn časy. Bylo kamarádství, lidé se bavili víc. No a ted nám na vesnicích zkrachují hospody zákazem kouření, tak budeme chlastat doma lahváče a čučet z oken a vzpomínat

Ywory 18.02.2017

též jsem čekala RADY né keci

Vlasta 18.02.2017

dneska lidi nevědí, co do pusy strčit, jen aby to bylo nejlépe bez práce. A tak i do dětí cpou chemické "amarouny" hlavně , že matka nemá práci s vařením ! O vyhazování jídla ani nemluvím. Jak říkávala babička : bídu na ně !

Ivka 18.02.2017

Musím říct, že jsem také očekávala nějaký receptík. No - nejsou. Ale rada - spoustu receptů najdete na Pinterestu (stačí zadat do vyhledávače - naběhne tam). Lívance, palačinky, různé knedlíky, zapečené chleby, pmazánky, polévky, i moučníky, cukroví - co koho zajímá. Já tedy často vařím "ajntopfy", jak tomu doma říkáme - celá rodina je miluje Jsou to vlastně takové hodně husté polévky. Luštěniny nebo brambory jako základ, do toho všechnu možnou zeleninu, možno houby, někdy kousek masa, třeba obraného z ovařené kosti, nebo opravdu jen trocho, pokrájet na kostičky. Taky třeba použiji kousek kvalitní uzeniny. Koření - gulášové, majoránka, saturejka, kari, kurkuma, sladká paprika - co kdo rád. Cibuli a česnek. V nejrůznějších kombinacích, co kdo rád a co je zrovna doma. POZOR - zeleninu vždy "čerstvou" (tedy z obchodu, domácí nemám). Mraženou nepoužívám. Já vím, musí se očistit a nakrájet, ale to zase tolik času nezabere, člověk musí hlavně chtít. Fakt je, že na televizi se téměř nedíváme (také není na co :D ) a PC beru jako nadstavbu ve volných chvilkách, nebrouzdám po netu celé hodiny. A pro maminky - když chvíli při čištění zeleniny využijete k tomu, abyste si popvídaly s dětmi - bude fajn vám i jim.

Zuzka 18.02.2017

Vychovala mě babička,je mi 62.Maso jsme měli jen v neděli,v týdnu omáčky,česnekovou,koprovou,rajskou,jen s přílohou,nebo vdolky,nudle s mákem,kynuté knedlíky s ovocem.V sobotu se pekla bábovka,štrůdl,vánočka,a to jsme pak měli s Meltou ke snídani třeba do úterý.Polívky čočkovou,fazolovou,česnekovou.A hlavně chleba se sádlem a s cibulí,miluji to do dnes.Na Vánoce ale byla klasika,kapr,salát,a na vánoční svátky krůta.Ta někdy vydržela na 3 dny.Moje děti by asi protestovaly.Ale já na to vzpomínám jen v dobrém.

Ivon Zuzka 18.02.2017

Souhlasím!Je mi 53,u nás se to vedlo stejně.Doma se vařilo a peklo dle potřeby,klidně každý den.Rodiče stavěli,zahrada,zvířectvo,žádná automatka nebo myčka,oba pracovali a stíhalo se vše!Sama nakupuji ve velkém veškeré uchovatelné potraviny,drogerii a vše co se vyplatí v akci.Žijeme skromně,spokojeně a bez dluhů!

Helena 18.02.2017

Moje babička byla zvyklá s potravinami šetřit.Život jí to naučil. Pro nás vnoučata vařila a pekla denně a levně. Většinou bez masa, třeba kynuté knedlíky,škubánky na sladko i na slano,nudle s mákem nebo fleky(těstoviny vyráběla sama). Když bylo maso, tak králík nebo drůbež. Jako příloha hlavně brambory nebo knedlíky.Brambory byly v jídelníčku často a v různých podobách. Její bramborový mřížkový koláč s povidly peču s úspěchem dodnes.V obchodě nakupovala pouze základní potraviny,mléko se kupovalo nalévané do bandasky. Jinak většinou vařila z domácích zdrojů. Jak to dělaly babičky ve městech, to nevím, asi to měly ještě těžší.

Blanka 17.02.2017

Ty moudré ženy nežily v panelácích a pro každou maličkost nechodily do obchodu.

Luisa Blanka 18.02.2017

Vážená v paneláku máme také kuchyně a "špajzky" kde si můžeme udělat zásobu potravin.Komu se nechce vařít,tak si výmluvu vždy najde. Jistě že to je taky o penězích ale kdo umí hospodařit,dokáže vyjít i z minima.Luisa

kp 17.02.2017

Tak jsem asi superžena-mám 2 děti - puberťáka a 10-i měsíční mimčo, navíc na malý úvazek chodím do práce ( jsem lékařka , tak abych byla v kontaktu s oborem), do toho kojím a denně vařím a peču..... a nedovedu si představit , že by tomu bylo jinak . Vařím zdravě- hlavně luštěniny, zeleninu -všechny možné druhy na různé způsoby, maso máme cca 2-3 x do týdne. Za potraviny utratíme týdně kolem 1500, záleží samozřejmě také na stavu železných zásob. A nákupy v akcích využívám , zejména při nákupu základních potravin - jako mléko , mouka , cukr apod.

Haba Blahova 17.02.2017

v podstate souhlasim, problem je v tom, ze nase babicky byly doma a nechodily do prace.Ja prilitnu z prace kde premyslim co rychleho uvarim nez manzel prijde z prace.A opravdu nemam cas na dlouhe vareni,takze koupim maso v akci po ceste mymyslim prilohu a je to Predstava ,ze budu varit zdlluhave vydatnou polevku ktera by mu stejne nestacila je pro me vyhodne uvarit hned druhy chod.Pamatuji si co varila babicka i jak to chutnalo ale nemam cas

Ifa 17.02.2017

Je mi pár let pře šedesát, Kdysi jsme byli v domácnosti 2+3, dnes 3 - 7. Týdenní nákup do 1500 Kč včetně drogerie a vínka, PHM hradím mimo tyto výdaje. Vařím denně - kromě nakupovacího dne. Jíme vše, nikdo si nevymýšlí, že to nebo ono nejí. I nyní ve svém věku pracuji a nosím si do práce krabičku s jídlem, kterou si přihřeji v mikrovlnce. Ano ušetřím na jídle, ale zase mám 14 dnů hezkou dovolenou v Česku, týden v zarhaničí, pár prodloužených víkendů v Česku. Snažím se ob víkend vyjet do hor na turistiku. Mám sebou pár jablek, tatranku, termosku s čajem nebo vodu citronem. Jste také takoví? Když se mi urodí jablka, je to bezva, zrovna tak, když se mi urodí rybíz, josta, cibule nebo česnek - ale o to se musím přičit. Nic není zadarmo. Moda? Minimální výdaje. Co mohu, to si na lůéto spíchnu. To, co se u nás prodává jako moda je jen přr hadříků stojících za prd. Do Turecka, do Dominikány ani Egypta nejezdím, protože mne to netěší. Tak ušetřím. *5*Závidíte?*5**5*

Karkulka Ifa 18.02.2017

Ne, protože není co.

Marie 17.02.2017

Tak já nevím, asi je v té otázce něco špatně. Správně by měl být rozpočet na osobu. My jsme dva senioři, vedu si účetnictví a utratíme v průměru 4000 až 4500 kč. Vždy koncem měsíce se zhrozím co je to peněz. Vařím i peču doma, nekupuji polotovary. Zaměstnané ženy to mají těžší, dnes není moc času na vaření, pracovní doba se posunula, pro někoho je to výhoda, ale když přijde žena domů pozdě nezbyde než udělat nějakou rychlovku a to přijde dráž.

Karkulka Marie 18.02.2017

Ne, protože není co.

Karkulka Karkulka 18.02.2017

Naprosto s vámi souhlasím. Když mám o víkendu čas, uvařím víc omáčky, kterou zavařím do sklenic a pak jen ohřeji a udělám přílohu.

Soňa 17.02.2017

Jsme dva a 500 za týden nám na jídlo bohatě stačí.Ano,jsem ještě ze staré školy a vlastně to dělám tak,jak je to napsané v článku.Nestydím se nakupovat ve slevách,mouku,mléko,těstoviny,luštěniny mám pořát v zásobě.Na podzim koupím od pěstitele brambory na celou zimu za pár korun.Nevyhodím žádné jídlo,vše zužitkujem.

Ludmila Soňa 18.02.2017

Super hospodyně, z Vás by si mělo vzít příklad hodně mladých kteří jsou líní vařit doma pro děti a rodinu.Lída

georgie důchodkyně Ludmila 18.02.2017

Ano, zužitkovat se dá opravdu všechno a zbytky žádné nemáme. Denně vařím polévku i druhé jídlo tak, abych zbytky minimalizovala. Ale zejména u příloh jsou. Zbylou br. kaší se dá zahustit nejedna polévka, ze zbylé trošky guláše zase udělat na druhý den gul. polévka. Musí se hodně přemýšlet ale výsledek je úžasný a radost nad tím, že jsem nemusela nic vyhodit a dokázala to využít a ještě navíc si pochutnat. Skutečně to jde. Slyšela jsem i o polévce z vody z ohřívání párků, ale to už nepovažuji za šetření, ale za prasárnu. No, nikdy jsem to nezkoušela a snad ani nejedla, ale to je mi nějak proti srsti. To si raději udělám česnečku z vody z brambor do které si nějakou tu brambůrku uchovám a moc si pochutnáme.*5**11*

Tomas 17.02.2017

Pani Hana, 2 000 na mesic? Asi by jste mela uvazovat o zmene prijmu, neboli zamestnani

penu 17.02.2017

Mám doma 4 děti, šetřím, kde můžu, stejně to stojí strašné peníze, 2000 nestačí...

Dana 17.02.2017

Zajímalo by mne, kolik autorce je a ve kterých letech žila její babička. "Základní a trvanlivé suroviny nakupovaly ve velkém, ale za levný peníz. " Mně je 60 a nejen, že jsem měla 2 děti a spoustu let s nimi byla sama, takže jsem vpodstatě vždy musela počítat peníze, ale poč. 80tých let jsem i prodávala potraviny. Nepamatuji, že by se před "listopadem" někde nechaly potraviny koupit ve větším množství za jiné - nižší - ceny. Cena byla daná za ks nebo jinou měrnou jednotku a platila po celé republice v ten čas. A recepty? Souvisí to i se zdravějším způdobem stravování. Snažit se co nejvíc zpracovávat jídlo sama, stravu všestrannou - maso střídat s luštěninami, různé úpravy brambor, zeleniny, omáčky, česká kuchyně venkova a opravdu zužitkovat vše!

lenys 17.02.2017

já vše zužitkuji,vždy se dá něco vymyslet,kolik utratím za týden,se snad odvozuje od toho,kolik osob se z toho nají

Mirka 17.02.2017

No a kde jsou nějaké recepty?

lenka 17.02.2017

Jsem si myslela,že si přečtu nějaké levné staré recepty - a ono tu jde o všeobecné bláboly,co zná každý,kdo jen trochu myslí.

Soňa Herčíková 17.02.2017

Ten článek pobavil,hlavně ta pasáž o pročítání letáků,můžete mi říct kde mají vzít rodiče čas na pročítání letáků,a potom obcházení pěti obchodů podle toho,co v nich mají levnějšího,když se všude píše o tom,že nemají čas ani na své děti,a ještě poznámka,ty vaše akce jsou většinou ty největší sra..y,kde máte tu doporučovanou zeleninu v akci?papriky kilp 90kč,cuketa,květák,brokolice,okurky,rajčata,nehorázné ceny,ale všude budete psát,stravujte se zdravě.

Lucie Soňa Herčíková 17.02.2017

Ale blbost,vyberu si jeden obchod,kde proctu letak a pak podle toho nakoupim... Kdyz je vec,co vydrzi,tak toho beru vic-maslo,mleko.mouky,testoviny apod. Jsou veci,ktere si doprejeme celorocne bez ohledu na cenu a jsou veci,co se daji sehnat v akci,tak proc je za tyden kupovat draze... Samozrejme neobjizdim kazdy obchod ve meste,kdyz mam nekam cestu a vim,ze pobliz je obchod,kde maji zajimavou akci,tak tam zastavim,ale kazdotydenne objizdet pet obchodu,to teda ne... To se nevyplati casove ani financne... Mam dve male deti a chodim do prace...

Dáša Soňa Herčíková 17.02.2017

důchodci mají čas projít několik obchodů a nakoupit v akci, zaměstnaný člověk si vybere jeden obchod s akcemi a tam nakoupí vše potřebné.. V článku jsem očekávala nějaké recepty babiček, protože se už vlastních nezeptám a kde nic, tu nic

Ivka Dáša 18.02.2017

Zkuste místo rajčat, paprik a okurek v únoru třeba mrkrv, celer, kapustu, zelí. A na obíhání obchodů se vybodněte. Stačí sledovat v jednom obchoďáku, do kterého chodíte a v akci kupovat takové potraviny jako je cukr, rýže, mouka, káva, luštěniny a podobně, popř. i nějaké maso - pokud máte doma mrazák <3

Janek Soňa Herčíková 19.02.2017

Papírové letáky skoro neprohlížím, ale na kupi(.)cz jsem si nastavil filtry toho, co mne zajímá, a 2-3x týdně se podívám, co nového. Zabere mi to cca 5 minut času.

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat