Pocit viny je výhodný. Motivuje nás ke spolupráci a nápravě chyb

17.05.2017 | Finance

Občas hřešit a poté zažívat pocit viny je pozitivní. Minimálně pro společnost. Působí totiž jako motivace ke spolupráci a nápravě chyb. Naopak hněv vede k opačné reakci, motivuje lidi k odplatě a ukončení spolupráce. Z hlediska komunikace je proto důležité vyvolávat pocit viny, pokud chce člověk motivovat druhé ke spolupráci a nápravě chyb od úklidu ulice po změnu klimatu.

„Výčitky svědomí známe všichni a chápeme, jaký je to pocit. Náš výzkum dokazuje, že než být zcela negativní, pocit viny může být pozitivní a vést k pozitivnímu chování a zlepšit spolupráci ve společnosti,“ tvrdí doktorka Anya Skatovová z University of Nottingham.

Se svým týmem experimentálně prokázala, že pokud v člověku vyvoláme hněv, odmítá spolupráci a touží po odvetě. Když v něm ale vyvoláme výčitky svědomí, touží chybu napravit a spolupracovat s druhými.

„Možné dopady této studie jsou velmi dalekosáhlé. Pokud budeme rozumět tomu, že pocit viny vede ke spolupráci, můžeme ho začít používat a motivovat jím společnost k zapojení se do nápravy různých záležitostí. Spolupráce je klíčová pro každodenní život, od malých věcí, jako je uklízení výkalů po psovi, po větší politické záležitosti. Je důležité nesnažit se veřejnost naštvat, ale spíš v ní vyvolat pocit viny,“ dodává doktora Alexa Spenceová z University of Nottingham.

Kam výčitky svědomí nepatří

Popisovaný výzkum by se dal vlastně aplikovat na jakoukoli oblast lidského života, včetně vztahů a rodiny. Ovšem jsou situace, kdy bychom v sobě neměli nechat pocit viny vyvolat. Které?

Jste upřímní

Ano, některým lidem může být hodně nepříjemné slyšet o sobě ne zcela pozitivní věci. Ale proč neustále lhát? Ano, pravda někdy bolí, ale upřímnost je v drtivé většině případů to nejlepší, čeho se můžete držet. Takže si přestaňte vymýšlet jen proto, abyste udržela partnera za všech okolností šťastného (zvláště když vy sama z toho tak úplně šťastná nejste). Pamatujte, že platí, že je lepší znát pravdu než žít ve lži. Pro obě strany.

Bavíte se

Na rozdíl od své drahé polovičky ráda vyrážíte za zábavou, nebo třeba jen při oblíbené melodii linoucí se z rádia začnete poskakovat po pokoji? No a co? Nenechte si namluvit, že je na tom něco špatného. Copak tím někomu ubližujete? Spíše ublížíte sama sobě (a postupem času se to podepíše i na vašem vztahu), když si budete tyhle drobné radosti odpírat.

Jste úspěšní

Že jste v některých oblastech lepší než váš partner, není nic, co byste měla skrývat nebo se za to stydět! Naopak, váš partner by měl být šťastný s vámi, a pokud není, něco je v nepořádku. Nemá příliš cenu obklopovat se lidmi, kteří váš srážejí a nepřejí vám úspěch.

Umíte říct ne

Často se snažíme druhého za každou cenu potěšit, a tak neodmítneme žádnou jeho prosbu, protože se bojíme, že bychom mu ublížili. Pokud ale cítíte, že splnění požadavku druhého by mohlo nějak ublížit vám, je načase říci NE. To z vás rozhodně nečiní bezohlednou a sobeckou osobu. Prostě pomůžete příště, až to bude ve vašich silách.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat