Při pracovním pohovoru pomůže telefonát s rodinou i úsměv

02.05.2017 | Finance

Pracovní pohovor. Situace, ve které máte působit sebejistě, uvolněně, inteligentně, obeznámeně, sečtěle, klidně… Jenže pak uslyšíte své jméno, rozklepou se vám kolena, zpotí dlaně (a kdyby jen ty) a zapomenete i to, jak se jmenujete. Co s tím?

Ačkoli i váš potenciální budoucí zaměstnavatel si je vědom toho, že pohovor je situace velmi stresující a nejste při ní tak docela sami sebou, není od věci osvojit si pár triků, které vám pomohou obstát i v této těžké chvíli, ve které se rozhoduje o vaší kariéře.

Nepodceňte přípravu

Vždycky je lepší nastudovat si o firmě, kde se ucházíte o místo, vše, co je k dispozici. Jednak ukážete svůj zájem o danou pozici, ale navíc budete o něco klidnější, že vás nezaskočí otázka na veřejnou informaci, kterou byste měli znát. A to umí dodat sebevědomí.

Zkouška nanečisto

Přehrajte si v hlavě všemožné scénáře pohovoru, popřemýšlejte i nad otázkami, které vám zástupce firmy může položit. A v klidu si na ně připravte odpovědi. Pokud si nejste tak docela jistí, že scénář ve vaší hlavě bude stačit, požádejte někoho z rodiny či přátel, zda by s vámi neudělal pohovor nanečisto. Zní to kuriózně, ale pomáhá to!

Nádech a výdech

Jak se rychle zklidnit před samotným pohovorem? Hlavně nesahejte po „něčem ostřejším“, to v podstatě nemusíte na pohovor vůbec jít. Zkuste ale starou a osvědčenou relaxační techniku, která nevyžaduje nic jiného než hluboký nádech a výdech. A nádech a výdech. A tak dokola. Vážně to funguje!

Rady povolaných

Sami sobě nemusíte být vždy tím nejlepším rádcem. Přečtěte si proto před pohovorem nejrůznější rady a tipy odborníků na human resources pro zvládnutí pracovního pohovoru. Především se zaměřte na odborníky z oblasti, ve které práci hledáte. Pokud máte například ve firmě, kde byste rádi pracovali, známého, optejte se ho na vše, co vás zajímá a co by vám mohlo pomoci. Vyzbrojí vás konkrétními radami.

Podpora nejbližších

Než vejdete do budovy, kde se pohovor koná, zavolejte někomu blízkému, komu důvěřujete a kdo vám vyjádří podporu a povzbudí vás. Taková podpora člověka, který vás zná a na kterém vám záleží (a jemuž záleží na vás), je k nezaplacení a dodá vám odvahu.

Úsměv je základ

Nejspíš vám při pohovoru není právě do smíchu, ale usmívejte se za každou cenu! I když se k úsměvu budete nutit, budete na svého potenciálního zaměstnavatele lépe působit. A navíc je prokázáno, že i vy se uklidníte a budete hned sebejistější. Samotné zvednutí koutků totiž v našem mozku spouští ty správné reakce a hormony. Byla by škoda toho nevyužít!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat