Vlastní lahev na vodu a méně televizních programů. I tak se dá ušetřit

07.06.2017 | Finance

Také se vždy týden před výplatou nestačíte divit, jak může být vaše konto tak prázdné, když jste vlastně žádné velké výdaje daný měsíc neměli? Máte pocit, že se vám peníze ztrácejí, ale vůbec netušíte kam? Možná jen zbytečně utrácíte za věci, které vaše celkové výdaje zvyšují nenápadně, ale zato spolehlivě. Jak tyto drahé maličkosti odbourat a ušetřit?

O tom, kolik peněz se vám na konci měsíce krčí v peněžence, rozhodují mnohdy i úplné maličkosti. A tak, jako dokážou naše konto „vyluxovat“, jejich odbouráním (či změnou) můžeme výrazně ušetřit. Nevěříte? Pak se zkuste inspirovat!

Káva s sebou? Ano, ale…

Stavujete se cestou do práce pro svou oblíbenou kávu? Pak s námi počítejte. Pokud by kelímek tohoto nápoje stál plus minus 40 korun, pak za ranní kávu utratíte 200 korun. A to znamená 800 korun měsíčně. Najednou to dává smysl, co říkáte? Když si kávu sami uděláte v práci nebo doma (a například v termo hrnku si ji vezmete na cestu do práce), výrazně ušetříte.

Nehty jako od profesionála

Většina žen touží po krásných nehtech. Jenže za jejich „údržbu“ či vytvoření umělých nehtů řada z nás měsíčně zaplatí klidně i 700 Kč (záleží samozřejmě na podobě nehtů či salonu). Přitom není tak těžké naučit se o nehty pečovat i doma. A když si koupíte lak na nehty, který stojí od 40 do 100 Kč a který vám vydrží několik měsíců, získáte hned dvě výhody – dokonalé nehty a ušetřené peníze.

Oběd v krabičce

Zkuste si spočítat, kolik peněz vás měsíčně stojí obědy ve firemní jídelně či v restauraci či obchodě, kam si chodíte koupit polední jídlo. Můžete se vsadit, že pokud byste si připravovali oběd doma a nosili si ho do práce v krabičce, dokázali byste to levněji A co víc, měli byste jistotu, že víte, co máte na talíři.

Nekonečné programy

Kolik stanic máte na své televizi? Některé domácnosti mohou sledovat klidně 80 a více programů, za které platí v rámci balíčku. Ale ruku na srdce – vážně jich potřebujete tolik? Dokázali byste jich vyjmenovat alespoň polovinu? Pravděpodobně ne… Zkuste proto vyzkoumat, zda by se vám nevyplatilo pořídit si menší balíček programů, samozřejmě za nižší cenu. I kdyby měl být měsíčně rozdíl v ceně třeba 300 Kč, získáte 300 korun, které můžete ušetřit, nebo utratit za něco, co skutečně využijete.

Korunka ke korunce

Zkuste si koupit kasičku (nebo použijte starý hrníček, záleží jen na vás) a každý den do ní dejte stranou třeba desetikorunu (nebo jiný kovový peníz, který najdete v peněžence). Zkrátka a dobře si každý den uložte něco málo stranou. Na konci měsíce budete mít přibližně 300 korun k dobru. A za ně můžete udělat nějakou malou radost třeba dětem (nebo sobě).

Není lahev jako lahev

Také si kupujete balenou vodu, abyste přes den měli co pít? A co takhle investovat jednou do kvalitní lahve na vodu, která se dá používat opakovaně? Nestojí víc, než kolik toho utratíte za ony PET lahve s kupovanou vodou, a když si do ní budete každý den točit vodu z kohoutku, ušetříte poměrně významné množství peněz.

Nákupy se seznamem

Nikdy nevyrážejte do obchodů jen tak „něco koupit“. Vždy mějte po ruce seznam a toho se držte. Možná budete překvapeni, o kolik míň peněz pak vydáte u pokladny! Když člověk jen tak bloumá mezi regály, skončí mu v košíku i úplné zbytečnosti, pro které vlastně nepřišel. Zato když budete vyzbrojeni seznamem, žádné nepředpokládané výdaje nehrozí.

Konečně to típněte

Žádná dlouhá vysvětlení nejsou třeba. Cigarety jsou drahé. Peníze, které utrácíte za to, že ničíte zdraví sobě i svému okolí, by se daly využít na mnohem užitečnější věci. Třeba na zdravé potraviny nebo oblečení pro děti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat