Starosti s rodinnými financemi? Naučte se je zvládat

26.05.2017 | Finance

Málokdo má v životě to štěstí, že by měl na rozhazování. Většina z nás žije s jasně stanoveným příjmem a musí si rozmýšlet, za co ho utratí. Jenže udržet rozpočet v daných mezích je občas složitější, než by se zdálo. Jak udržet finance na uzdě?

Příjmy versus výdaje

Kolik vlastně tvoří všechny příjmy vaší domácnosti? Pěkně si sedněte, vezměte do ruky tužku, papír, případně kalkulačku, a pěkně si rozepište, kolik kdo do rodinného rozpočtu přispívá. Vedle si pak sepište všechny povinné výdaje (bydlení, elektřina, pojištění, splátky půjček, obědy ve škole…), zkrátka částky, které pravidelně každý měsíc utrácíte a které nemůžete „vyškrtnout“. Jen tak získáte jasný přehled o tom, jak vysoké životní náklady máte či kolik si můžete dovolit utrácet nad jejich rámec.

Kam se ztrácejí

Když už znáte všechny své pevné výdaje i příjmy, je důležité zaměřit se na to, za co utrácíte dál. Kolik měsíčně vydáte za jídlo nebo oblečení? A co za zábavu? Za jídlo v restauracích? Za doplňky do bytu? Za benzín…? Zkrátka si alespoň měsíc nebo dva poctivě zapisujte každou korunu, kterou vydáte. Možná zjistíte, že za některé položky utrácíte až příliš. Občas totiž nakupujeme bez rozmyslu, což se nám z dlouhodobého hlediska může vymstít.

Dluhy pod kontrolou

Stále méně lidí má dnes to štěstí, že projde celý život bez toho, aby si vzal půjčku. Ať už vám půjčil kamarád nebo bankovní instituce, je nutné mít dluhy vždy pod kontrolou. Hrozí totiž nebezpečí, že si na splacení jedné půjčky vypomůžete druhou, pak třetí a tak dále a tak dále. A to je velmi nebezpečná situace. Pokud máte pocit, že vám dluhy přerůstají přes hlavu, obraťte se na odborníka. Některé organizace nabízejí pomoc zcela zdarma.

Jasné cíle

Občas není od věci stanovit si jasné finanční cíle. Splatit půjčky, vytvořit si dostatečnou rezervu pro případy nouze (například pračka a lednice se rády rozbijí ve stejnou dobu, ideálně v nejhorší možnou), případně si naspořit na mateřskou, na důchod, ale třeba i na nové auto neb na dovolenou. Pokud víte, co chcete, snáze se vám bude šetřit.

Finanční gramotnost v kostce

Pokud ve světě financí opravdu plavete (a věřte, že nejste sami), zkuste se porozhlédnout, zda se ve vašem okolí nekoná nějaký kurz finanční gramotnosti. Některé organizace pak zdarma poskytují služby finančních poradců. Nebojte se požádat o pomoc, žádný učený z nebe nespadl a i osobní finance jsou dnes stále složitější „vědou“.

Na horší časy

Pokud to jen jde, snažte se vytvořit si finanční rezervu na horší časy. Nejde jen o onu rozbitou lednici, která nepředstavuje ještě tak velkou zátěž, ale může se stá, že některý z členů domácnosti například přijde o práci. Jak dlouho vaše rodina vydrží s omezeným příjmem? Odborníci doporučují mít „zásobu“ na 6 měsíců, ovšem to je často nadlidský úkol. Každá rezerva se počítá!

Jde o vás, ne ostatní

Spousta lidí má pocit, že se musí vyrovnat lidem, kteří jsou opravdu bohatí. A tak utrácejí za značkové oblečení, drahé mobily, kupují si sportovní auta, dvakrát týdně večeří v restauraci… Pamatujte, že je lepší přiznat si, že na danou věc nemáte, než bezhlavě utrácet kvůli snaze udělat na druhé dojem, a dostat se tak do tíživé finanční situace.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat