Cestování autem. Ušetřete nervy i finance

10.08.2017 | Finance

Léto je obdobím cestování. Však o tom svědčí i provoz na našich silnicích a četnost hlášení o sáhodlouhých kolonách, které jasně dokazují, že auto stále patří k nejoblíbenějším dopravním prostředkům. Ovšem to neznamená, že v nich – především v létě – neztrácíme spoustu nervů a také peněz. Jak v autě šetřiř obojí?

Vždycky, když kontrolujete spotřebu auta, máte pocit, že vám někdo krade palivo? Dobrá zpráva je, že spotřebu lze významně ovlivnit řadou opatření. Doporučení sama o sobě nemusejí mít znatelný přínos, ovšem jejich kombinací můžete citelně ulevit vaší peněžence a zároveň potěšit vašeho čtyřkolového miláčka. Jak na to?

Úsporný provoz automobilu není žádná věda. Správný přístup k řízení a údržbě vozidla nám může ušetřit nezanedbatelné náklady. Nejde přitom jen o samotnou spotřebu pohonných hmot, ale také o neadekvátním opotřebení kol, brzd a dalších součástí automobilu. V neposledně řadě je v sázce také úspora času. Jak přejít na ekonomický provoz auta?

Brzda – plny? Zapomeňte!

Základním pravidlem úsporného a šetrného provozu je plynulá jízda. To neznamená, že se od teď musíte ploužit a přejít na hlemýždí tempo. Jde spíše o řidičovu pozornost a předvídavost, která mu umožní vyvarovat se prudkých změn rychlosti na dopravní komunikaci.

Když budete dostatečně bdělí při sledování silničního provozu a budete mít přehled o více než jednom autě před vámi, včas sundáte nohu z plynu a vyhnete se prudkému zabrzdění.

Po prudkém zastavení nebo přibrzdění znamená následný rozjezd vyšší spotřebu pohonných hmot. Bez sešlápnutého plynu a se zařazenou rychlostí je uzavřen přívod paliva a vy tak ušetříte nezanedbatelné koruny.

Hlavně plánujte

Zdá se vám, že to se samotnou spotřebou nemá co dělat? Chyba lávky. Dobrý přehled o dopravní situaci a na to navázané plánování jízd má značný význam pro šetrný provoz. Spěchem na silnici v husté dopravě svoje tempo stejně nezrychlíte a budete nuceni jezdit stylem brzda plyn.

Extrémně náročné na spotřebu (o nervech nemluvě) je i popojíždění v kolonách. Pokud budete plánovat cesty s časovou rezervou, projezdíte méně. Ve spěchu na pracovní schůzku budete mít totiž tendenci sešlápnout plyn a přidávat rychlost.

Stáhněte si do mobilu chytré dopravní aplikace, které mají informace o aktuálních uzavírkách a dopravní situaci. Pomohou vám dobře naplánovat nejrychlejší cestu tak, abyste neuvízli v koloně a na určeném místě byli včas.

Pozor na kufr

V autě si pravidelně uklízejte a v kufru vozte jen to, co na danou sezónu nutně potřebujete. V zimě v kufru někteří z nás vozí řetězy, pytel s pískem nebo třeba lopatu. To samé platí například o kole nebo jiných věcech, které často přemisťujete.

Už starý Henry Ford říkal, že hmotnost auta je největším nepřítelem při snižování spotřeby, tak na to pamatujte. Čím menší vůz se slabším motorem máte, tím více jsou nadbytečné kilogramy na spotřebě znát.

Nezanedbávejte běžnou údržbu

Pořád odkládáte opravu děravého výfuku? Palivový či vzduchový filtr jste měli vyměnit už dávno? Už ani nevíte, kdy jste naposledy kontrolovali tlak v pneumatikách? I zdánlivě běžné záležitosti mohou mít na konečnou spotřebu auta a výkon motoru velký vliv. Vše raději pečlivě kontrolujte v pravidelných intervalech.

Pokud jsou například pneumatiky podhuštěné, kvůli většímu odporu strmě roste spotřeba. Navíc se zkracuje jejich životnost, protože se špatně sjíždějí.

Klimatizace jen v případě nutnosti

V letních vedrech jako když ji najdete. Počítejte ale s tím, že zapínání klimatizace provoz auta prodraží. Klimatizaci proto nastavujte rozumně, rozdíl teploty v autě a té venkovní by neměl být větší než pět stupňů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat