Nová práce. Co zvážit, než kývnete na nabídku

14.08.2017 | Finance

Rozhodli jste se rozloučit se svým zaměstnáním a porozhlédnout se po nějakém jiném místě? Ještě než skočíte po nové nabídce, zvažte několik následujících kritérií, jež by vám mohla v nadšení z vidiny nové kariéry uniknout.

Jaké otázky se vyplatí si položit?

Pokryji z platu životní náklady?

V nadšení z nové příležitosti se často smíříme s nižší částkou na výplatní pásce. To je samozřejmě v pořádku, tedy pokud vám nižší výdělek kompenzuje například vidina většího času s rodinou, kterou jste kvůli časově náročné práci (byť královsky placené) prakticky nevídali. Ovšem pozor na to, abyste se nepřepočítali. Sedněte si a dejte dohromady všechny své fixní výdaje (bydlení, účty za telefon, elektřinu, průměrná útrata za jídlo apod.) a spočítejte si, zda vás nový plat stačí na jejich pokrytí.

Co benefity?

Většinou se u budoucího zaměstnavatele ptáme na plat, ale co takhle zapátrat, zda vámi vybraná společnost nabízí nějaké benefity? Kolik týdnů dovolené dostanete? Je možné vybírat si tzv. sick days? Přispívá zaměstnavatel na penzijní pojištění? Možná se vám to zdá jako nedůležité maličkosti, ale pokud jste dosud takových výhod požívali, mohlo by se stát, že vám budou chybět. Není od věci se raději přeptat.

Neskrývají se někde nečekané výdaje?

Se změnou zaměstnání mohou být spojeny i nečekané výdaje. Tak například když zjistíte, že budete muset do práce jezdit přes celé město a nezbude vám nic jiného než cestovat autem (za předpokladu, že nebudete mít služební, je jasné, že náklady na benzin prudce stoupnou). Nebo když přejdete do firmy, jež má jasně daný dress code a váš šatník tomu neodpovídá (některé společnosti na oblečení přispívají, ale většina ne – a tak se můžete těšit na drahou obměnu šatníku). Zkrátka se ujistěte, že takové změny váš rozpočet přežije ve zdraví.

Opravdu vím všechno, co bych měl/měla?

Samozřejmě, že před pohovorem v nové firmě se člověk snaží o dané společnosti zjistit vše, co může. Ale většinou hledá informace, které mu pomohou v rámci pohovoru. Zkuste se proto nyní zaměřit na další věci. Neznáte vy nebo někdo ve vašem okolí člověka, který v dané firmě pracuje nebo pracoval? Nebyl potenciální zaměstnavatel spojen s nějakou aférou či nečelí nějakým obviněním? Není od věci si zjistit vše, co můžete.

Je ve smlouvě všechno?

Ještě než radostně podepíšete s novým zaměstnavatelem smlouvu, pročtěte si ji a ujistěte se, že je v ní zakomponováno vše, na čem jste se například při pohovoru dohodli. Nejen výše platu či ony benefity, ale především vaše povinnosti a náplň práce. Na sliby „to je jen formalita, ve skutečnosti to bude jinak“ raději nedejte. Znáte to – co je psáno, to je dáno.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat