Je zdravější být nezaměstnaný, než mít stresující práci

18.08.2017 | Finance

Nezaměstnanost bez příjmů má negativní vliv na kvalitu života v mnoha ohledech. A třebaže se vlády většiny zemí světa snaží udržovat nezaměstnanost na minimu, pravda je taková, že ne vždy je to v zájmu jedince. Pro pracujícího je totiž zdravější být doma na podpoře než pracovat ve stresujícím a příliš zatěžujícím zaměstnání.

Lidé pracující ve stresujícím zaměstnání mají ve srovnání s nezaměstnanými vyšší hladinu krevní glukózy a nezdravého cholesterolu. Jsou také obéznější, mají vyšší srážlivost krve a také více zánětů v tkáních. Tyto faktory souvisí s vyššími riziky chorob srdce, poškození kloubů a rakovinou.

„Kvalita zaměstnání má výrazný vliv na zdraví pracujících. Tak, jak je dobrá práce velmi prospěšná zdraví, musíme mít na paměti, že práce nedobré kvality a vysoce stresující je pro zdraví zhoubnější než nezaměstnanost,“ tvrdí profesor Tarani Chandola z University of Manchester.

Co nám hrozí

Jakýkoli typ stresu zvyšuje hladinu stresového hormonu kortizolu, jehož nadměrná hladina vede k problémům s hmotností. Častá nervozita a obavy o plnění povinností způsobují pro změnu problémy se spánkem, což situaci nikterak neulehčuje. Spánkový deficit významně zhoršuje kognitivní funkce, včetně soustředění a paměti. Alespoň takhle to naznačují závěry mnoha studií. Výsledky jsou navíc spojovány s rizikem vzniku depresí a srdečních chorob. Jde vám tedy o život? Už to tak vypadá…

Jak předejít nejhoršímu

Je jasné, že teď asi nezavoláte šéfovi s tím, ať s vámi od zítra už nepočítá. Když tedy máte stresující povolání, které vám platí složenky, buďte alespoň obezřetní. Důležité je umět rozpoznat, zda se vám vaše fyzické či duševní zdraví nezhoršuje. Jako preventivní opatření se vyplatí zavést pravidelné přestávky, to alespoň trochu uklidňuje mysl.

Zkrátka jděte si na chvíli popovídat s kolegou (třeba o počasí), projděte se na chodbě, nebo poseďte u stolu se zavřenýma očima a provádějte dechová cvičení. Psychologové se domnívají, že tak lze zmírnit škodlivé účinky pracovního stresu, které si jinak už v krátkém horizontu začnou vybírat svou daň!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat