Nechcete se v práci stresovat? Jezděte do ní na kole

Jste celý den podráždění a „tvořit hodnoty“ vám dělá stále větší problémy? Zkuste to změnit pomocí bicyklu. Tahle jízda do zaměstnání vás totiž pozitivně nabudí na celý den! A ke všemu vylepší i vztahy na pracovišti…

Znáte to, jen vám ráno zazvoní budík, už máte po náladě. Vidina naštvaného šéfa, haldy papírů čekající na okamžité vyřízení a k tomu pár kolegů, se kterými si opravdu nerozumíte. Kdo by z toho neměl nervy? Je však jasné, že v permanentním stresu se hvězdné pracovní výkony podávají dost těžko. Chcete celým dnem proplout s úsměvem na tváři? Nechte klíčky od auta na věšáku a na cestu do zaměstnání osedlejte kolo!

Pohyb jako záruka optimismu

No dobře, venku už není nejtepleji, ale i tak se vyplatí nově objevenou antistresovou metodu vyzkoušet. Závěry jisté studie totiž tvrdí, že pokud se do práce dopravíte na bicyklu, zmírníte hladinu stresu, což vám vydrží až do pozdních večerních hodin. Pokud toto doporučení považujete za marný donucovací prostředek, aby se moderní populace začala trochu hýbat, ještě zadržte. Existují pádné důkazy, díky kterým možná na celou věc změníte názor.

Nerozčilujte se, když nemusíte!

Odborníci z univerzity Concordia v Kanadě studovali chování 123 zaměstnanců působících ve společnosti zaměřené na informační technologie. Všichni respondenti těsně před zahájením pracovního dne vyplnili dotazník, ve kterém hodnotili svoji náladu, stres spojený s dojížděním i subjektivní vitalitu – tedy míru psychické pohody, fyzického zdraví a energetickou hodnotu.

Oslovení zároveň uvedli, jaký způsob dopravy ten den použili. Celkem 54 osob do kanceláře dojelo vlastním autem. Dalších 42 jedinců veřejnou dopravou, 25 sportovců na kole a zbývající dva subjekty na motocyklu, ale ti byli z analýzy vyloučeni kvůli malému vzorku. Poté došlo na lámání chleba, tedy shromáždění získaných dat. Jste napjatí?

Kdo šlape, ten jede. Do pohody

Vědci ve finální fázi zajímavého pokusu zjistili zajímavý rozdíl ve stresových úrovních mezi třemi skupinami dojíždějících. Na pětibodové škále, přičemž pátý bod představuje nejvíce vypjaté nervy, 2,54 bodů získali řidiči. Uživatelé veřejné dopravy pak 2,25 a 2,18 bodu cyklisté.

Z toho jasně vyplývá, že aktivní jedinci, kteří rádi šlápnou do pedálů, jsou v zaměstnání nejméně nervózní! A co je ještě lepší – tento druh dopravy podle odborníků navodí i pozitivní emoce a empatii, takže pořádně utužuje mezilidské vztahy. Necháte auto doma?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat