Nenechte se zaskočit při pracovním pohovoru. Na co se připravit

10.01.2018 | Finance

Rozhodli jste se s novým rokem porozhlédnout po nové práci? Pak se nejspíš nevyhnete několika pracovním pohovorům, během nichž se vaši potenciální zaměstnavatelé budou snažit zjistit, zda jste pro ně ti praví. Jak se nenechat zaskočit?

Z nedávného průzkumu mezi více než dvěma tisíci americkými personalisty vyplynuly velmi zajímavé poznatky týkající se právě pracovních pohovorů. A i když se jednalo o HR odborníky z Ameriky, jejich tipy se velmi dobře hodí i na české prostředí. Co tedy doporučují?

Pozor na chyby

Když byli personalisté dotazováni na nejčastější chyby, jichž se uchazeči o práci během pohovoru dopouštějí, na první příčce pomyslného žebříčku se objevila stížnost, že se lidé přicházející na pohovor nedívají do očí. Oční kontakt přitom svědčí o upřímnosti a sebevědomí. Tak na něj nezapomínejte.

A co dalšího personalisté kritizují? Především že si uchazeči nezjistí dostatek informací o společnosti, kde touží pracovat, neusmívají se, namísto ruky podávají „leklou rybu“, neustále sebou šijí, nervózně si hrají s vlasy nebo šperky, případně sedí se založenýma rukama.

Neopakovatelný první dojem

Více než třetina personalistů oslovených v rámci zmíněného průzkumu tvrdila, že jim stačí pouhých 90 vteřin, aby dokázali odhadnout, zda uchazeči dají šanci a doporučí jej k přijetí, nebo jej odmítnou. Z toho vyplývá jediné – že na prvním dojmu velmi záleží.

Čeho si tedy pracovníci HR všímají jako první? Toho, co máte na sobě, jak se chováte při představování, jak chodíte (i chůze dokáže prozradit, zda si věříte málo, nebo jste naopak až moc sebevědomí). Dále personalisté rychle analyzují, jak sebevědomý máte hlas, jak mluvíte (jaké používáte výrazy, zda mluvíte spisovně apod.), zda nepodléháte nervozitě.

Mimochodem, o vašem přijetí může rozhodnout i zvolené oblečení – dokonce tak, že pokud se personalista bude rozhodovat mezi dvěma uchazeči, kteří jsou znalostmi a zkušenostmi na stejné úrovni, dá přednost vhodněji oblečenému zájemci. Co tedy na sebe? Snažte se o konzervativnější oblečení a vyhněte se příliš pestrobarevným nebo extrémně trendy kouskům svého šatníku.

Otázky, kterým se nevyhnete

Samotný průběh pohovoru samozřejmě záleží na tom, o jakou práci se ucházíte. Každá profese má samozřejmě jiné nároky a specifika, na něž se personalista zaměří. Nicméně existuje pár otázek, které nejspíš dostanete, ať už se ucházíte o práci bankovního úředníka nebo IT specialisty či kreativního ředitele.

Připravte se tedy na dotazy směřující k vašim předchozím zkušenostem a dovednostem, jež můžete uplatnit i v novém zaměstnání. Pokud se nesnažíte získat svou první práci, pak se nejspíš nevyhnete otázce po důvodech, kvůli nimž jste opustili své předchozí zaměstnání.

Personalista se rovněž bude chtít přesvědčit, zda jste si zjistili dostatek informací o „jeho“ firmě, a tak se připravte na dotaz typu „proč jste si vybral právě tuto společnost“, případně co o dané společnosti vlastně víte. A tak nepodceňte přípravu!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat