Manuálně pracující muži umírají dříve, i když jsou fit a v kondici

04.09.2018 | Finance

Ačkoli mohou být fyzicky velmi fit a v kondici, mají muži pracující rukama skutečně těžší život, který je stojí dny strávené na tomto světě. Podle nizozemských vědců totiž dělníci umírají dříve než muži, mající fyzicky méně náročnou práci. A to i tehdy, když jsou rukama pracující ve skvělé fyzické kondici a mají silné svaly.

„Muži pracující rukama umírají předčasně o osmnáct procent častěji než ti pracující v kanceláři,“ tvrdí vědci ze Svobodné univerzity v Amsterdamu. Přičemž u žen to neplatí a je tomu spíše naopak.

Práce versus sport

Dlouhé hodiny manuální práce zahrnující opakující se stejné pohyby s vysokou zátěží nejsou to stejné co sport. Takže fyzická dřina nemá na zdraví stejně blahodárné účinky jako hodina či dvě sportování denně.

„Když si jdete na půl hodiny zaběhat ve svém volném čase, zvýší se vám srdeční činnost a cítíte se poté dobře, ale když jste fyzicky aktivní v práci, je to naprosto odlišný typ aktivity. Pracujete osm hodin denně a máte omezený čas na odpočinek. Podle naší hypotézy takový pohyb zatěžuje oběhovou soustavu a neprospívá celkové kondici oběhové soustavy,“ tvrdí doktor Pieter Coenen z Amsterdamu.

Z jeho výzkumu vyplývá, že muži, pracující tvrdě fyzicky, mají kratší život než ti, kteří pracují v kancelářích. A i když muži pracující fyzicky ve volném čase sportují, jejich zdraví a délce života to výrazně neprospěje. Stále mají kratší život než ti, kteří pracují hlavou.

Jak jsou na tom ženy?

Manuálně pracující ženy jsou na tom ale naopak, žijí déle než ty, které pracují v kanceláři. Je to zřejmě tím, že rukama pracující ženy většinou nedřou fyzicky tak jako muži. Jejich zátěž je menší a oběhové soustavě tato míra prospívá.

Výsledky u obou pohlaví jsou konzistentní, i když se do analýzy dat zahrnou další rizikové faktory jako strava, kouření, konzumace alkoholu a délka spánku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:07
54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat