Muže s chlapskými rysy považujeme za schopnější v práci, i když nejsou

04.01.2019 | Finance

Pohlavní stereotypy jsou nebezpečné. A dokazuje to i studie psychologů z jedné z nejprestižnějších univerzit světa. Zjistili, že muže s velmi maskulinními rysy v obličeji druzí považují automaticky za schopnější v práci, zatímco ženy s maskulinními rysy naopak za nekompetentní. Přitom tyto rysy vůbec neodrážejí skutečné schopnosti pro výkon zaměstnání.

Tým profesora DongWona Oha z Princetonské univerzity ověřil pracovní kompetence mužů a žen. Fotografie jejich obličeje pak nechal zhodnotit skupinou osob, která ale dotyčné vůbec neznala. Ptal se jich, jak si myslí, že dotyční fungují při výkonu zaměstnání, tedy jak jsou ve svém povolání schopní.

Muži s hranatými lícními kostmi, širokým nosem, plnými rty a výrazným obočím, kteří mají díky zvýšené hladině testosteronu velmi mužnou vizáž, dostávali nejvyšší známky. Naopak muži s femininními rysy nejnižší. A ženy, které měly mírně maskulinní rysy byly hodnoceny nejlépe, ale ty s velmi mužnými tvářemi pak byly hodnoceny hůře. Přitom tyto rysy nijak neodpovídaly skutečným schopnostem dotyčných.

„Náš výzkum vrhá světlo na nebezpečné a škodlivé pohlavní stereotypy při vnímání osobnostních vlastností u druhých lidí. Považujeme maskulinně vypadající jedince za schopnější, což může negativně ovlivnit naše rozhodování v pozici nadřízeného… Problematické je to především v tom, že jak se někdo jeví schopně podle vizáže neznamená, že tak schopný skutečně je,“ míní profesor Oh.

Smutní krasavci

Ženy si také často stěžují na to, že je v práci lidé posuzují podle vzhledu i tam, kde je vizáž nepodstatná. Jenže! Atraktivní muži jsou na tom v zaměstnání mnohem hůře než ony. Většinu vedení totiž stále tvoří muži. A ti silně diskriminují veškeré mužské podřízené, kteří vypadají velmi přitažlivě. Vědci z Británie a USA prokázali, že vzhledově velmi pohlední muži málokdy dosáhnou vysněné pozice a v kariéře postupují pomaleji než ostatní.

Můžou za to mužští nadřízení, kteří jsou při rozhodování o tom, koho povýší a pověří novou pozicí, silně ovlivňováni pudy a hormony. Atraktivní muže vnímají jako konkurenci – sexuální – i když to s prací vůbec nesouvisí. A dávají takovým jedincům podřadné funkce a brzdí jejich růst.

Psychologové z University College London a University of Maryland prokázali, že když muži najímají jiné muže, jejich rozhodnutí je ovlivněno atraktivitou kandidáta. A to negativně. Čím přitažlivější kandidát, tím více ho podceňují a odmítají. Pro atraktivní ženy to přitom neplatí.

„Manažeři jsou ovlivněni stereotypy a rozhodují se podle svých vlastních zájmů, takže organizace nakonec nezíská nejschopnější jedince,“ tvrdí docentka Sun Young Lee z University College London.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat