Co s nevyčerpanou dovolenou? Peníze nečekejte

27.12.2018 | Finance

Standardní výměra dovolené jsou čtyři týdny ročně. Jenže někdy je moc práce, zaměstnavatel vás ve zvoleném termínu nepustí, nebo si ji jednoduše dovolenou nestihnete vyčerpat celou. Co tedy se zbývajícími dny?

„Bohužel, dovolená vám propadá…“

Ačkoli by zaměstnavatel měl takovým situacím předcházet a v případě, že nemáte dovolenou vybranou, by vám ji měl „nařídit“, mnohdy tomu tak není a zaměstnancům zbývají často i celé týdny. Nevyčerpaná dovolená se pak automaticky převádí. Rozhodně nepropadá, jak si mnozí myslí a jak mnozí zaměstnavatelé tvrdí.

Zaměstnavatel je potom povinný zbývající dovolenou zaměstnanci určit tak, aby byla vyčerpána nejpozději do konce následujícího kalendářního roku. Pokud ale nastane situace, kdy zaměstnanci nemůže být dovolená určena ani do konce následujícího kalendářního roku z důvodu pracovní neschopnosti, mateřské nebo rodičovské dovolené, musí zaměstnavatel dobu čerpání této dovolené určit po skončení těchto situací.

Dříve bylo běžné, že dovolená v délce čtyř týdnů se smí převést jenom jednou, a pokud není v dalším roce vyčerpána, jednoduše propadá a vy zůstanete bez nároku. Dnes je to ale jinak, a přestože se vám v tomto roce nepodařilo vyčerpat loňskou dovolenou, která vám již jednou byla převedena, budete na ni mít nárok i v příštím roce.

Peníze jedině s výpovědí

Podle zákoníku práce určuje termín dovolené zaměstnanci zaměstnavatel. Samozřejmě, že praxe je poněkud jiná a ve většině případů se s námi na termínu domlouvá nebo jej navrhuje sám zaměstnanec, přičemž zaměstnavatel mu většinou vyhoví. Pokud ale termín neurčí nejpozději do 30. června roku, který následuje po roce, ke kterému dovolená příslušela, má právo určit si čerpání dovolené i sám zaměstnanec. Čerpání dovolené musí zaměstnavateli oznámit písemně alespoň dva týdny předem.

Pokud byste místo dovolené raději dostali peníze, budeme vás muset zklamat. To dnes zákon neumožňuje. Možné to je jedině tehdy, když z práce odcházíte, pak vám jako zaměstnanci přísluší podle zákoníku práce náhrada mzdy za nevyčerpanou dovolenou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat