Můj šéf mě štve! Nechce mi dát dovolenou a zadává cizí práci

09.01.2019 | Finance

Šéfa si většinou nevybíráme a někdy se setkáme se situací, která je nám proti srsti. Šéf na vás křičí, odmítá vám dát dovolenou nebo na vás přehazuje cizí práci. Kam až sahá jeho pravomoc?

Nechce mi dát dovolenou

Vyberete si termín, zaplatíte zálohu za zájezd a nadšeni běžíte oznámit datum vaší dovolené vedení. Jenže tomu se vámi navrhovaný termín zrovna nehodí. V mnoha společnostech je běžné, že zaměstnanci oznamují svému zaměstnavateli konkrétní termín, kdy si dovolenou chtějí vybrat. Jenže to v praxi neznamená, že pouhé oznámení o vám vyhovujícím termínu musí zaměstnavatel schválit. Ten má totiž v tomto případě vždy poslední slovo.

Zaměstnavatel má také právo změnit svému zaměstnanci již oznámené datum dovolené, nebo jej dokonce z dovolené odvolat. Pokud se tak ale stane, musí šéf zaměstnanci nahradit náklady, které mu vlivem zrušení dovolené vznikly.

Zadává mi práci, kterou nemám v popisu

Převádění zaměstnanců na jinou pracovní pozici z hlediska zákoníku možné je, ale vždy tomu předcházejí závažné důvody, jako například změna zdravotního stavu zaměstnance, kdy dlouhodobě není schopen vykonávat práci na své pozici, především ale po vzájemné dohodě.

Pokud se však setkáváte se situacemi, kdy vám zaměstnavatel nakládá příliš mnoho úkolů, zadává šibeniční termíny k dokončení úkolů nebo podřadnou práci, je třeba se zamyslet nad tím, zda nejste obětí šikany ze strany zaměstnavatele. V takovém případě je třeba shromáždit důkazy o takovém jednání (například maily, vzkazy atd.) a poté je s žádostí o nápravu předložit před samotného šéfa. Pokud vašim požadavkům nevyhoví a situace se budou opakovat, můžete se obrátit na inspektorát práce, případně podat na zaměstnavatele žalobu pro nevhodné chování a podezření z bossingu.

Nutí mě dělat přesčas

Zaměstnavatel může práci přesčas nařídit jen z vážných provozních důvodů, ale nesmí trvat víc než osm hodin týdně a sto padesát hodin v kalendářním roce. Ve dnech pracovního klidu, typicky o víkendech nebo svátcích, může zaměstnavatel podle zákoníku práce nařídit jen výkon nutných prací, které nemohou být provedeny v pracovních dnech, například při naléhavých opravných pracích, haváriích nebo v případě práce konané v nepřetržitém provozu za zaměstnance, který se nedostavil na směnu.

Ať už jsou důvody jakékoli (samozřejmě v souladu se zákonem), zákon zaměstnavateli nařizuje, aby zaměstnanci za práci přesčas zaplatil o 25 procent víc než je jeho hodinová sazba. Zaměstnanec tedy za práci přesčas dostane i s příplatkem 125 procent průměrného výdělku. Můžete se se šéfem dohodnout, že místo příplatku vám dá náhradní volno

Můj šéf na mě křičí

Pokud jste se někdy dostali do situace, kdy si na vás váš nadřízený vyléval vztek, slovně vás napadal, ponižoval nebo na vás křičel, rozhodně to není v pořádku a už vůbec ne v jeho pravomoci. Pokud se takové výstupy opakují často, můžete se obrátit na nadřízené vašeho šéfa. Rozhodně byste za nic takového neměli být nijak postiženi a už vůbec ne vyhozeni. Nemějte obavu v takové chvíli šéfovi připomenout, že vám jeho jednání nevyhovuje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat