Kvalitní životopis je při hledání práce rozhodující. Jak ho sestavit?

12.03.2019 | Finance

Psát životopis jste se učili psát už ve škole, jenže sestavit ho tak, aby byl nejen pravdivý, ale také stručný a zajímavý, nemusí být snadné. Vyhněte se častým chybám a nedostatkům při psaní svého „cévéčka“.

Od shora dolů

První, čím byste měli zaujmout, je kvalitní fotografie, podle které si potenciální zaměstnavatel může snáze představit, kdo se o zaměstnání uchází. Dobrá fotka přidává na důvěryhodnosti a zajímavosti celého životopisu. Tuto zdánlivě nepodstatnou věc není vhodné opomíjet. Zvlášť pokud se hlásíte na pozici, která vyžaduje přímou komunikaci s klienty a seriózní vzhled. Člověk s propíchaným a potetovaným obličejem může být kvalitní zaměstnanec, ale v takovém případě může být vzhled rozhodující. Proto fotografie. Fotku si však nechce vytvořit přímo k těmto účelům. Zapomeňte na oříznuté fotky z rodinných oslav apod.

Kontaktní údaje

V hlavičce životopisu by nemělo chybět vaše datum narození, adresa, případně alespoň město, ve kterém bydlíte, telefonní číslo a mail. U mailu si dejte pozor a v případě, že zní vaše e-mailová adresa například miloucka.kvetinka nebo borec.svalovec, raději si pro účely uvedení v životopisu založte novou.

Vzdělání

Vzdělání uvádějte uvedením let, ve kterých studium probíhalo, školy, na kterou jste chodili a oboru, který jste studovali. Upřesněte dosažené vzdělání a jednotlivé školy uvádějte shora dolů, od té poslední.

Praxe

Co se týče pracovních zkušeností, uveďte všechna zaměstnání, ve kterých jste působili a data od kdy do kdy. Uveďte názvy firem, adresy a případně i kontakt na původního zaměstnavatele, který by vám mohl dát doporučení. Připište také pozici, kterou jste vykonávali.

Kurzy

Pokud jste absolvovali nějaké kurzy, ať už jazykové nebo jiné, týkající se vašeho původního zaměstnání, uveďte je. Svědčí to o tom, že máte zájem se rozvíjet.

Jazyk

Sehnat kvalitní zaměstnání bez znalosti cizího jazyka je v dnešní době téměř nemožné a všude se počítá s alespoň základní znalostí nějakého z nich. Uveďte všechny jazyky, kterými mluvíte a společně s nimi i úroveň, na jaké je ovládáte.

Další znalosti

Kolonka vašich dovedností by neměla v životopisu chybět. Sem napište všechno, co umíte, ať už je to ovládání jednotlivých počítačových programů, sestavování grafů, řízení motorových vozidel nebo těsnopis. Cokoli, co by se vám mohlo hodit k získání vysněného zaměstnání.

Zájmy

Protože nejde jen o práci, ale také o dalšího člena týmu, později třeba i kamaráda, se kterým budou ostatní zaměstnanci v denním kontaktu, vyplatí se uvést, co vás baví nebo zajímá, aby si o vás zaměstnavatel mohl udělat obrázek.

Na tohle zapomeňte

Do životopisu nikdy neuvádějte osobní a rodinné informace, například počet dětí, vzdělání rodičů (i když je sebevíc atraktivní), nepište, že máte rádi adrenalinové sporty (působí to lehkovážně), že dovolenou nejraději trávíte na své jachtě (tady zase budete za snoba) nebo že jste alergičtí na papriku. Do kolonky „vzdělání“ neuvádějte základní školu, i když chcete životopis co nejvíce zaplnit. Základní škola je něco, s čím se prostě počítá a nikomu to nic nenapoví.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat