V padesáti jsem už na kariéru stará! Mýtus, tvrdí odborník

26.02.2012 | Finance

Myslíte, že se úspěch měří výškou platu? Či snad rychlostí stoupání po pomyslném kariérním žebříčku, kdy neomylně směřujete k nejvyšší metě? Kdepak! Marcus Schmidt, vystudovaný ekonom s doktorátem ze sociologie, ve své knize „40 největších mýtů o budování kariéry“ uvádí, že jste na správné cestě, když se cítíte ve svém současném zaměstnání spokojeni, máte svou práci rádi, naplňuje vás a poskytuje vám perspektivy do budoucna.

Také se slýcháte říkat věty typu: „Od padesátky nabídek práce drasticky ubývá." Nebo „Jestli se ještě jednou rozhodu pro změnu zaměstnání, tak teď. V padesáti už mě nikdo nevezme." A tak by se dalo pokračovat donekonečna. Zdá se, že tento věk působí jako magická hranice. Mnozí se podle Marcuse Schmidta domnívají, že v padesáti je člověk obecně příliš starý na další kariéru, bez ohledu na odvětví, postavení v podniku nebo osobní situaci.

Považuji to za mýtus," říká ve své knize Schmidt. „V souvislosti s věkem nevěřím na zoběcňování podle mého názoru je zapotřebí se velmi přesně  informovat. Převážná většina těch, kteří smýšlejí a mluví uvedeným způsobem, totiž nejedná z konkrétního přesvědčení, ale pouze reagují na nepsaná pravidla ze světa kariéry, která se jim zdají být zcela zásadní a klíčová. Zkrátka reagují na mýtus, což považuji za závažnou chybu," tvrdí uznávaný headhunter ("lovec hlav" označení pro osoby vyhledávající profesionály na pozice pro vyšší a top management podle přesně definovaných potřeb klienta, pozn. red.) Marcus Schmidt.

Co ale s věkem podle něj souvisí podstatně více, je stupeň kariéry, kterého by dotyčný v závislosti na daném odvětní měl v určitém časovém úseku dosáhnout. V prostředí agentur či poradenských firem by člověk kolem čtyřicítky měl být přinejmenším členem vedení společnosti, ne-li přímo partnerem nebo společníkem. Nebo by měl do tohoto prostředí přejít ze srovnatelné pozice. Je totiž zřejmé, že pro člověka, který se již v jiném podniku na takovou úroveň dostal, věková hranice neplatí.

Zvláště v období hospodářské krize jsou do vedení podniků opět povoláváni specialisté na restrukturalizaci, většinou starší lidé s výrazně bohatšími profesními zkušenostmi, než může nabídnout mladá krev.

Někteří klienti dokonce explicitně hledají vedoucí pracovníky starší padesáti let, protože přikládají velkou váhu zkušenostem a nechtějí, aby nový zaměstnanec záhy odešel. Ve skutečnosti starší pracovníci mění místo méně často než mladší, neboť v důsledku mýtu, že jsou příliš staří, sázejí na stálost a změně se spíše vyhýbají," uvádí svou zkušenost z praxe Schmidt a dodává: „Mohu tedy důrazně doporučit odstranění věkové bariéry tam, kde působí nejúporněji v hlavách nás samotných. Ten, kdo si vytrvale namlouvá, že brzy nebude žádaný, vyzařuje degradující postoj i navenek. A tím se nakonec postará o to, že se mu vlastní proroctví vyplní. Naopak ten, kdo se místo toho soustřeďuje na své schopnosti a zkušenosti a nechává je vystoupit do popředí i při rozhovorech s ostatními, boduje bez ohledu na to, kolik mu je let."

Rady zkušeného headhuntera

Marcus Schmidt vystudoval vysokou školu ekonomickou, získal doktorský titul v oboru sociologie a na univerzitě v Chicagu promoval jako MBA (Master of Business Administration).

Pracoval jako asistent představenstva, marketingový ředitel, ředitel pro strategické plánování, strategický poradce a nakonec zakotvil jako headhunter u německé poradenské společnosti Hanover Matrix, kde už úspěšně završil první desetiletí činnosti.

„Kariéra má jen ve zlomku případů co do činění s genialitou. Je založena na směsici nejrůznějších postojů a vlastností. Především je ale výsledkem tvrdé a soustavné činnosti zaměřené na cíl. Vyžaduje schopnost neustále objevovat něco nového, ale také akceptovat některé vlastní slabé stránky. Neznám žádný případ, kdy by mírná osobnostní nevýhoda vedla ke ztroskotání kariéry. Místo toho se opakovaně setkávám s vedoucími pracovníky, které popohání právě jejich vlastní osobnost. Ti, jejichž kariéra je obvzvláště úspěšná, často dokonce náležitě kultivují své nedostatky a využívají je za účelem dosažení cílů.”  z knihy „40 největších mýtů o budování kariéry“.

Název: 40 největších mýtů o budování kariéry
Cena: 259 Kč
Rozsah: 208 stran
Autor: Marcus Schmidt
Vydalo nakladatelství: Grada, Praha 2011







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat