Skoncujte jednou provždy s prokrastinací

21.03.2019 | Finance

Blíží se konec pracovní doby a vy stále nemáte hotovo? Už týdny si říkáte, že je potřeba vymalovat, jenže stále na to nějak nezbývá čas ani chuť? Čelte prokrastinaci s pomocí tipů, které ji úspěšně likvidují!

Internetová encyklopedie popisuje prokrastinaci jako výraznou a chronickou tendenci odkládat plnění povinností a úkolů na pozdější dobu, a je jedno, jestli se jedná o práci či osobní život. Špatné je to prý vždy. Aspoň takhle to tvrdí psychologové, kteří však uklidňují, že existují jednoduché způsoby, které prokrastinaci mírní. Jistě, můžete se zúčastnit seminářů, skupinových či individuálních terapií, ale pomoci si můžete hlavně vy sami. Americký lékař Andrew Weil přitom doporučuje následující fígle.

Rozdělujte si velké úkoly na malé

Hubnutí, pracovní projekt, vymalování bytu. Nezáleží, co máte v plánu, jen svůj úkol rozdělte na měsíce, pak na týdny, a nakonec na dny. Pokud budete našlapovat takto opatrně, s největší pravděpodobností vás činnost neotráví a neodradí tak, jako násilné vkročení do daného procesu. Dejte si však předsevzetí, že vykonávání menších úkolů nebudete protahovat déle než měsíc. V podstatě byste maximálně do roka měli mít hotovo to!

Uspořádejte své prostředí

Chaotické prostředí může být rušivé a stresující, ve skutečnosti odvádí pozornost od úkolu. Chcete-li něčeho dosáhnout, ukliďte místnost, prostor či svůj stůl, hned vám práce půjde lépe od ruky.

Naplánujte si čas

Všechno necháváte na poslední chvíli? Když zjistíte, že nic nestíháte, o to víc vás úkol stresuje? Probuďte se o hodinu dřív, nebo prakticky využijte polední pauzu jako dočasnou strategii pro splnění svých plánů.

Stanovte přiměřené cíle

Je fajn, že si člověk věří, ale pokud máte příliš málo času na velké sousto, může vás to vrátit zpátky na start. Proto si stanovte rozumné lhůty pro splnění větších úkolů. Když termínů dodržíte, odměňte se. Čokoládou, či snad květinou? To je jedno, hlavně, když vás dárek uspokojí!

Zbavte se rušivých elementů

E-mailové a textové zprávy negativně ovlivňují efektivitu práce. Z těchto důvodů dejte svůj telefon do jiné místnosti, nebo ho přepněte na tichý režim. A pozor, nedotýkejte se ho, dokud nebude váš úkol dokončen. Bude-li třeba zkontrolovat doručenou poštu, naplánujte si přesné časové úseky, kdy se tak může stát.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat