Práce z domova versus v kanceláři. Kde budete produktivnější?

26.03.2019 | Finance

Když nám někdo řekne, že pracuje z domova, většinou mu závidíme. Hlavní výhoda spočívá v tom, že nemusí ráno nikam pospíchat a vážit dlouhé cesty do práce. Pak si také myslíme, že má jistě hodně času na domácnost i rodinu, ale je tomu skutečně tak?

A jak se liší pracovní výsledky lidí, kteří pracují z domova a těch, co do práce dojíždějí?

Výhoda při omezení

Práce z domova má samozřejmě víc výhod, než nevýhod. Mohou se jí věnovat maminky na mateřské dovolené, starší osoby, lidé s handicapem nebo jednoduše ti, kteří chtějí. Nemusíte řešit dojíždění, starost o své ratolesti a pracovní dobu si rozvrhnete, jak potřebujete. V podstatě nemusíte ani vylézt ráno z postele, a když vás přepadne nachlazení, nemusíte se omlouvat šéfovi, že nedorazíte.

Chce to pracovní morálku

Pokud nejste typ, kterého práce baví a rád dotahuje věci do konce, nebude pro vás práce z domova ideální volbou. Neznamená to, že jste líní, ale někomu se lépe pracuje pod dohledem šéfa nebo na místě, kde ho od práce neodláká jiná činnost. Pokud nejste sami k sobě přísní, nemusí být vaše výsledky příliš dobré. Chce to trochu disciplíny a neodbíhat za každým pípnutím telefonu, zametením drobku atd.

Když vás převeze technika

Nevýhodou práce z domova je komplikované řešení nastalých potíží. V kanceláři vám při potížích s počítačem pomůže kolega „ajťák“, když si nevíte rady s postupem práce, můžete se poradit s nadřízeným. Tohle v prostředí domova jde jen těžko. Šéfa s největší pravděpodobností nezastihnete, když ho budete potřebovat, a řešit potíže s programem po telefonu, pokud nejste zrovna technický typ, také příliš dobře nejde.

Aby vám to „nelezlo na mozek“

I když má práce z domova spíše plusy, jedním takovým podstatným minusem je osamělost. V práci máte kolegy – přátele, se kterými se denně vidíte, sdílíte své názory a nápady, povídáte si. Doma jste sami, bez pořádného sociálního kontaktu. Ten je ale pro efektivní práci stejně tak důležitý, jako pro osobní život.

Pokud tedy nejste zarputilí samotáři s dobrou pracovní sebekázní a alespoň základními zkušenostmi v IT, raději zvolte jinou metodu než home office.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat