Práce z domova versus v kanceláři. Kde budete produktivnější?

26.03.2019 | Finance

Když nám někdo řekne, že pracuje z domova, většinou mu závidíme. Hlavní výhoda spočívá v tom, že nemusí ráno nikam pospíchat a vážit dlouhé cesty do práce. Pak si také myslíme, že má jistě hodně času na domácnost i rodinu, ale je tomu skutečně tak?

A jak se liší pracovní výsledky lidí, kteří pracují z domova a těch, co do práce dojíždějí?

Výhoda při omezení

Práce z domova má samozřejmě víc výhod, než nevýhod. Mohou se jí věnovat maminky na mateřské dovolené, starší osoby, lidé s handicapem nebo jednoduše ti, kteří chtějí. Nemusíte řešit dojíždění, starost o své ratolesti a pracovní dobu si rozvrhnete, jak potřebujete. V podstatě nemusíte ani vylézt ráno z postele, a když vás přepadne nachlazení, nemusíte se omlouvat šéfovi, že nedorazíte.

Chce to pracovní morálku

Pokud nejste typ, kterého práce baví a rád dotahuje věci do konce, nebude pro vás práce z domova ideální volbou. Neznamená to, že jste líní, ale někomu se lépe pracuje pod dohledem šéfa nebo na místě, kde ho od práce neodláká jiná činnost. Pokud nejste sami k sobě přísní, nemusí být vaše výsledky příliš dobré. Chce to trochu disciplíny a neodbíhat za každým pípnutím telefonu, zametením drobku atd.

Když vás převeze technika

Nevýhodou práce z domova je komplikované řešení nastalých potíží. V kanceláři vám při potížích s počítačem pomůže kolega „ajťák“, když si nevíte rady s postupem práce, můžete se poradit s nadřízeným. Tohle v prostředí domova jde jen těžko. Šéfa s největší pravděpodobností nezastihnete, když ho budete potřebovat, a řešit potíže s programem po telefonu, pokud nejste zrovna technický typ, také příliš dobře nejde.

Aby vám to „nelezlo na mozek“

I když má práce z domova spíše plusy, jedním takovým podstatným minusem je osamělost. V práci máte kolegy – přátele, se kterými se denně vidíte, sdílíte své názory a nápady, povídáte si. Doma jste sami, bez pořádného sociálního kontaktu. Ten je ale pro efektivní práci stejně tak důležitý, jako pro osobní život.

Pokud tedy nejste zarputilí samotáři s dobrou pracovní sebekázní a alespoň základními zkušenostmi v IT, raději zvolte jinou metodu než home office.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat