Jak si v práci uchovat bdělost a podávat lepší výkon

08.04.2019 | Finance

Dodržování pitného režimu je klíčem k tomu, abyste v práci podávali optimální výkony. A co dalšího vám pomůže při podpoře produktivity? Nedejte jarní únavě šanci!

Možná, že jste dnes opět vstávali s únavou „na svých zádech“. Neprobudí vás ani silný šálek kávy? Pak vás možná přepadla jarní únava. Vyzkoušejte následující tipy, které vám pomohou zvýšit energetickou hladinu!

Před prací se jděte projít

Věděli jste, že chůze může být účinným nástrojem, jak porazit únavu? V jedné studii byl denní program mírné chůze při snižování únavy velmi účinný. Proto využijte ranního světla a před prací se projděte. Pokud po probuzení nestíháte, najděte si čas aspoň 15 minut na běžeckém pásu.

Pijte dostatek vody

I když si to možná neuvědomujete, dehydratace únavě přispívá. Mějte po ruce sklenici nebo lahev s vodou a pokaždé, když ji dopijete, znovu doplňte zásoby – až po okraj. To vás přinutí pít po celý den. Do vody vymačkejte čerstvou citronovou šťávu, nebo do ní přidejte lžíci jablečného octa. Z obojího získáte zdravotní výhody.

Vezměte si přestávky na cvičení

Pokud to váš pracovní plán dovolí, rozdělte si svůj den tak, abyste zvýšili průtok krve a tím si udrželi ostražitost. Pár dřepů, výpadů, relaxace u boxovacího pytle? Vyberte si, co je vašemu srdci nejbližší! Je prokázáno, že i pět minut fyzické aktivity s únavou zatočí!

Dostatečně spěte

Většina lidí potřebuje osm hodin spánku, jenže pokud pracujete na směny a čeká vás třeba i dvanáctihodinová produktivita, mohou se vaše požadavky na odpočinek lišit. Vnímejte své tělo a dopřejte mu, o co si požádá. Zároveň zvažte kvalitu spánku. Pokud je špatná, nechte se vyšetřit. Kupříkladu taková spánková apnoe jistě vyžaduje pozornost!

Dopřejte si krátkou pauzu

Už opravdu doslova odpadáváte? Je vědecky dokázané, že krátké zdřímnutí (15 minut) po obědě nebo v dopoledních hodinách zlepšuje funkce mozku a podporuje bdělost. Pokud šlofík protáhnete, dočkáte se spíš opačného efektu. Tělo je takové malátné a déle mu trvá, než se zase zmátoří.

Obraťte se na aromaterapii

Inhalace směsi esenciálních olejů může bojovat proti únavě. Konkrétně je řeč o mátě peprné, rozmarýně, eukalyptu, sladkém pomeranči a hřebíčku. Co se týče zmiňované máty, tak ta zároveň zlepšuje kapacitu plic a napomáhá dýchání.

Hudba a další tipy

V závislosti na vašich pracovních úkolech může poslech relaxační hudby udržet únavu na uzdě. Dále se osvědčuje zdravé občerstvení, zvlášť kombinace bílkovin a sacharidů. Mezi báječné svačiny patří ořechy, jablka, banány nebo citrusy. V případě, že je únava neúnosná, rozsviťte světla.  V jedné studii „jasná světelná léčba“ pomohla účastníkům experimentu dodat energii a zmírnit depresi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat