Desetihodinová pracovní doba zvyšuje riziko mrtvice o padesát procent

01.07.2019 | Finance

Pracovní doba delší než osm hodin denně vážně poškozuje zdraví. Lidé, kteří se dobrovolně či pod tlakem svých nadřízených nechají nutit k pracovní době delší, než je stanovena zákonem, si vážně poškozují zdraví. Pracovní doba deset hodin denně totiž zvýší riziko infarktu až o padesát procent. Lidé mladší padesáti let jsou přitom více ohroženi než ti nad padesát roků věku.

Podle francouzských vědců je to překvapující. Neumějí si vysvětlit, proč jsou lidé starší padesát let pracující deset hodin denně ohroženi mrtvicí méně než jejich mladší kolegové.

Práce na nepravidelné směny, noční směny a příliš stresující obory mají zhoubný vliv na zdraví srdce a cév a zvyšují také riziko rakoviny. To už se ví delší dobu. Ale podle francouzských vědců je škodlivá také pracovní doba delší než jedna třetina dne. Vyplývá to z výzkumu, do něhož bylo zahrnuto 150 tisíc Francouzů.

„Jako klinická odbornice radím svým pacientům, aby pracovali efektivněji a kratší dobu,“ tvrdí autorka výzkumu profesorka Alexis Descath z Pařížské nemocnice ve Versailles.

Produktivní celý den? Spíš ne...

Ovšem zdá se, že i klasická osmihodinová pracovní doba je nesmyslná. Tedy budeme-li věřit průzkumu ve Spojeném království, který tamní sociologové provedli mezi lidmi zaměstnanými v kancelářích. Tedy netýká se to rozhodně pásové výroby a všech těch povolání, kde lidé výkon předstírat nemůžou. V kancelářích jsou lidé skutečně produktivní ale pouhé tři hodiny denně.

I když svou práci milují, dokážou lidé vydržet maximální výkon jen tři hodiny denně. Nejčastěji dopoledne. Po obědě výkon prudce klesá a většina ze zaměstnanců krom svého povolání krátí zbývající pracovní dobu činnostmi s prací nesouvisejícími.

„Průzkum se opírá o sledování výkonu a pracovní činnosti u dvou tisíců britských zaměstnanců z kanceláří. Z něj vyplývá, že maximální výkon podávají jen dvě hodiny a třiapadesát minut denně,“ píše skotský deník The Record.

Mezi nejčastější činnosti zkracující pracovní dobu patří procházení zpravodajských webů, kontrola sociálních sítí, rozhovory s kolegy (nesouvisející s pracovní náplní), kontrola pracovního trhu (a možností jiné práce), kouření, příprava kávy a čaje, telefonování (nesouvisející s výkonem povolání), posílání zpráv, chatování, konzumace jídla a jeho příprava.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat