Z továrny až k vám: Kolik stojí výroba auta nebo krabičky cigaret

08.08.2019 | Finance

Napadlo vás někdy, jaká je výrobní hodnota produktů, za které v obchodech dáváte nemalé peníze?

Výroba jedné mince

V Česku jsou aktuálně v oběhu téměř dvě miliardy mincí. Vyrazit každou z nich stojí samozřejmě také peníze. Z toho důvodu bylo před časem zastaveno ražení haléřových mincí, které svojí výrobní hodnotou mnohdy převyšovaly hodnotu nominální. Průměrná cena výroby jedné mince je totiž přibližně 1,87 Kč. Jaké jsou přesné výrobní hodnoty jednotlivých mincí, se ale nedozvíme. Jde o obchodní tajemství mezi ČNB a mincovnou.

Výroba auta

Koncovou cenu nového vozu určuje vždy automobilka, která auto vyrobí. Jaké jsou ale skutečné náklady na jeho výrobu? Podobně jako u mincí, nemůžeme s jistotou říct, kolik stojí výroba toho či onoho modelu. Obecně vzato se výrobní cena snižuje podle toho, kolik kusů se v továrně vyrobí. Čím více kusů, tím nižší výrobní náklady. Zaměříme-li se například na automobilku Škoda, která ročně utrží něco kolem 350 miliard, a tuto částku vydělíme počtem prodaných kusů, vyjde nám přibližná cena 280 000 korun na jeden vůz. Skutečné náklady jsou ale ještě o nějakých 30 % nižší.

Výroba mobilního telefonu

Výrobní cenu mobilních telefonů neurčuje jen jejich značka. Záleží především na tom, jaká „střeva“ obsahují. Ačkoli mnoho telefonů neznámých značek, které lze pořídit za pár stovek, odpovídají svými parametry kvalitnějším telefonům, mohou být rozdíly mezi cenami jednotlivých komponentů až stonásobné. Což se pochopitelně nejvíce odráží na celkové kvalitě přístroje. Když se na celou věc zaměříme velmi zjednodušeně, můžeme říci, že výrobní cena jednoho přístroje dosahuje jedné třetiny ceny prodejní. Jinými slovy, koupíte-li mobil za 12 000 korun, výrobní hodnota je zhruba 4000 Kč.

Krabička cigaret

Výroba jedné krabičky cigaret je od jedné do pěti korun, v závislosti na kvalitě použitého tabáku a zemi zpracování. Zbytek peněz, které za krabičku cigaret dáte trafikantovi, spolknou daně, marže obchodníků a odměna výrobci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat