Novoroční předsevzetí: Začnu šetřit! Mno jo, ale jak na to?

S Novým rokem tradičně přichází mnoho předsevzetí, jak se chceme chovat během nadcházejících dvanácti měsíců lépe a odpovědněji. Spolu s hubnutím a odhozením cigarety patří šetření financí mezi ty nejčastěji vyslovené. Níže naleznete několik užitečných tipů, jak konečně začít šetřit tak, aby to bylo poznat.

Přinášíme vám inspirativní desatero kde a na čem ušetřit, aniž by to výrazně zhoršilo kvalitu vašeho současného života.

1. Plánujte. V prvé řadě je důležité ujasnit si priority, možnosti a dále si stanovit dlouhodobé strategické cíle, kterých chceme dosáhnout. Netýká se to jen dlouhodobých plánů, jako např. vlastní bydlení, ale i běžných nákupů. Se seznamem se vyhnete nakupování zbytečností.

2. Veďte si finanční deník.
Zapisujte si veškeré výdaje a příjmy. Alespoň jeden měsíc si pište všechny rodinné výdaje. Uvidíte, kolik zbytečností jste si pořídili, a naleznete rezervy k úsporám.

3. Spořte. Peníze, které každý měsíc ušetříte, dejte zhodnotit na termínovaný vklad nebo na spořicí účet. Vhodným produktem je konto, jehož provoz nic nestojí, peníze máte vždy k dispozici, a přesto se uspořené prostředky výhodně úročí.

4. Zřiďte si internetbanking. Místo placení složenek na poště nebo zadávání papírových příkazů v bance si zařiďte internetbanking. Ušetříte nejen čas, ale i peníze. Internetbanking je k většině účtů zdarma.

5. Neplaťte zbytečné bankovní poplatky. Pokud chcete na poplatcích zaplatit co nejméně, pak byste si měli nejprve ujasnit kolik a za co vlastně platíte. Osobní účty jdou často přizpůsobit vašim potřebám a platíte tak  jen to, co využíváte.

6. Plaťte kartou.
Při placení kartou totiž za nákupy bance poplatek neplatíte, ale při výběru z bankomatu ano. Avšak častým používáním karty člověk ztrácí přehled o provedených transakcích, proto je dobré účet častěji kontrolovat. Potřebujete-li hotovost, využijte službu CashBack. „Stačí zaplatit kartou nákup za alespoň 300 korun všude tam, kde najdete označení „CashBack“ a zpátky dostanete až 1500 korun," radí Zuzana Kalátová z Poštovní spořitelny.

7. Nakupujte výhodně, např. přes internet. Využívejte internetové obchody, vyberete si pohodlně doma a zboží bývá často levnější. Pro přehled využívejte porovnávače cen, abyste opravdu koupili co nejlevněji. Navíc pro e-shopy navíc platí přísnější pravidla než pro kamenné obchody, např. můžete  zboží do 14 dnů bez udání důvodu vrátit.

8. Optimalizujte či konsolidujte splátky. Pokud máte více, než jeden úvěr, je vhodné úvěry sloučit, a tím si zajistíte nižší splátky i úroky. Informujte se o možnostech ve své bance. Pokud vám končí fixace hypotéky, prozkoumejte, kde vám nabídnou nejvýhodnější podmínky a refinancujte ji.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat