Nejste výkonní a padáte únavou. Vyvarujte se chyb, které vás brzdí

18.05.2017 | Finance

Taky máte občas pocit, že i když v práci můžete vypustit duši a domů se vracíte úplně vyčerpaní, stejně nejste tak výkonní, jak byste si nebo vaši nadřízení představovali? Máme pro vás pár tipů, jak svůj výkon zvýšit, aniž byste únavou už úplně padli.

Nebojte, nejedná se o žádné složité triky, stačí totiž až překvapivě málo!

Nastartujte tělo...

Pohyb nám prospívá a je dokázáno, že úplně nejlepší je věnovat se mu hned po ránu. Je sice těžké se po probuzení přesvědčit, že bychom se měli vydat třeba běhat nebo plavat (ale můžete cvičit i doma), ale vyplatí se to a po několika dnech si určitě zvyknete. Nemusíte to přehánět, stačí půlhodinka. Pohybem totiž nastartujete nejen tělo (včetně například metabolismu, což je dobrá zpráva pro ty, kdo se snaží zhubnout), ale pěkně prokrvíte i mozek, který bude připraven podávat skvělé výkony.

Mimochodem, i v práci se občas zvedněte od stolu a projděte se.

... ale i mozek

Když už ráno pěkně protáhneme tělo, můžeme se zaměřit i na samotnou hlavu. Zkuste svému mozku dopřát nějakou logickou úlohu nebo třeba sudoku či křížovku. Jistě, málokdo si po ránu může jen tak sednout a v klidu si 20 minut luštit, ale pokud by se vám povedlo vyšetřit nějaký čas například během snídaně, věřte, že se to vyplatí. Mozek bude hezky „nastartovaný“ a připravený na boj s pracovními úkoly.

Připravte si svačinku

Že vám svačinu naposledy připravovala maminka do školy? Pak se k téhle hezké tradici vraťte a zabalte si do práce něco dobrého. A lehkého! Těžká jídla pouze způsobí, že budeme ospalí a naše výkonnost klesne (a to platí i o obědech – knedlo-vepřo-zelo se šesti vám dvakrát neprospěje ani z hlediska výživy, ani pracovní výkonnosti). Vhodné je ke svačině například ovoce, zelenina, oříšky nebo sendvič z celozrnného chleba.

Chybu dělají nejen ti, kdo se v práci „nacpou“ nezdravými a těžkými jídly, ale i ti, kteří hladovějí. Mozek zkrátka potřebuje „palivo“, tak mu ho dopřejte!

Nebuďte roztěkaní

když je člověk schopný dělat několik věcí najednou, není to vždycky to nejlepší. Naše soustředěnost má totiž také své hranice, a proto při snaze zvládnout více úkolů naráz hrozí, že začneme dělat chyby, budeme roztěkaní a náš mozek prostě – lidově řečeno – přestane stíhat. Proto si vždy určete, čemu se musíte věnovat přednostně a úkoly si seřaďte podle důležitosti. Tohoto pomyslného (ale klidně i psaného) seznamu a pořadí se držte, řešte vždy jen jednu věc. Uvidíte, že budete rychleji hotovi, odpadne vám stres a budete se mnohem lépe soustředit.

Zapisujte si

Jak už jsme naznačili, aniž bychom chtěli podceňovat schopnosti lidského mozku, v pracovním shonu je snadné zapomenout na všechno, co je potřeba udělat, nebo na nápady, které se dostaví zrovna ve chvíli, kdy si můžeme být jistí, že je si na ně v případě potřeby už nevzpomeneme... Proto se vyplatí mít vždy po ruce blok a tužku. Nejenže si můžete zapsat, co všechno je třeba v práci vyřídit, ale bude vám pomocníkem pro nejrůznější poznámky, připomínky apod. Blok se hodí například i při telefonování. Schválně, kolikrát už se vám stalo, že jste položili sluchátko a přemýšleli, komu jste to vlastně ten telefon zvedli, nebo co byl ten 23. úkol, jímž vás šéf právě pověřil...

Nerozptylujte se

Pokud už se do něčeho opravdu pustíte, snažte se co nejlépe uzavřít před okolním světem. I kdyby to znamenalo, že vás kolegové budou považovat za nespolečenské podivíny, co si s nimi moc nepovídají, nebo že si kvůli jejich hlasitému hovoru nasadíte sluchátka a několik hodin neotevřete internet. Bude se vám mnohem lépe soustředit, když vás nebudou rozptylovat cizí problémy či nikterak potěšující zprávy z domácí či zahraniční politiky. Nikdo neříká, že si nemáte udělat mezi jednotlivými úkoly malou přestávku (a pak si klidně povídejte a surfujte internetem, jak chcete), ale když už jste do něčeho „zabraní“, nenechte se vyrušit.






Celkem 10 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat