Lidé, kteří osobnostně nerostou, se neumějí vypořádat s rozchodem

Rozchod a odmítnutí protějšku, kterého milujeme, patří k nejbolestnějším zážitkům života. Fyzickou a emocionální bolest to způsobuje ženám i mužům. Ženy zpočátku trpí více, ale zotavují se nakonec lépe. Ovšem na to, zda se z rozchodu dokáže člověk poučit a přejít ho, má vliv také to, jak vnímá psychologii osobnosti. Jedinci, kteří nevěří, že se člověk může změnit (osobnostně růst), se z rozchodu nevzpamatují ani po letech a tahají si bolest do dalších vztahů.

Psychologové ze Stanfordské univerzity v Kalifornii zjistili, že skutečně individuální vnímání psychologie osobnosti ovlivňuje silně to, jak člověk prožívá a zpracovává odmítnutí partnerem a rozchod. Obecně vzato se lidé dělí zhruba na dvě skupiny. Jedni vnímají osobnost jako fixní (pevně danou) a nevěří, že se může s věkem měnit (vyvíjet a růst). Naopak druzí jsou orientovaní na růst a vývoj a věří, že se člověk může změnit. První skupina rozchodem vážně trpí i po letech a navíc se nevzpamatovává nikdy zcela a přenáší tuto bolest do dalších vztahů. Druhá se naopak umí s rozchodem vypořádat a vzpamatovat lépe.

První (fixní osobnost) skupina totiž vnímá rozchod jako jistý obrázek o sobě, tedy vnímá ho jako vlastní chybu a selhání. To má samozřejmě negativní vliv na vnímání vlastního já a vede k nepříjemným důsledkům v osobním životě. Druhá skupina, i když odmítnutím také trpí, se naopak dokáže z rozchodu poučit a uvědomuje si, že je to životní etapa a zkušenost, kterou ovlivňuje více faktorů.

„Tento výzkum dokazuje, že základní myšlenky o osobnosti můžou přispět k tomu, zda se člověk zotaví, nebo zda zůstane zabředlý v bolesti z rozchodu a odmítnutí,“ tvrdí doktorka Carol Dwecková ze Stanford University.

„Zkušenost s tím, že vás odmítne někdo, u něhož jste si mysleli, že vás miloval, pak vás lépe poznal a změnil názor, může být zvláště významnou hrozbou pro já a může lidi dovést ke zpochybňování toho, kým vlastně jsou,“ tvrdí spoluautorka Lauren Howeová.






Celkem 7 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat