Máma vs. manželka: 3 důvody, proč chlap skřípe zuby!

Všichni víme, že se nám s příchodem dítěte život převrátí úplně naruby. A i když si tím počítají muži i ženy, stejně občas dojde k situacím, kdy si tak nějak nerozumíme. Kdy se – k mužově velkému překvapení – z ženy stane víc máma než manželka, partnerka a milenka.

Tedy, mezi námi děvčaty, narozením potomka pro drtivou většinu z nás nastává naprostý zlom – vše, co bylo, je zapomenuto, najednou je tu člověk, který pro nás znamená první poslední. Jistě, partnera pořád milujeme, ale to děťátko je pro nás smyslem života.

Tohle samozřejmě svému muži neříkáme. A snažíme se dokazovat mu naši lásku, jak jen to jde. Ale jsou maličkosti, na které zapomínáme. A z těch pak mohou nastat nepěkné a hlavně nečekané kolize.

Všichni mluví o tom, jak po narození dítěte není tolik sil a chuti na sex nebo romantiku, ale s tím se tak nějak počítá. Mnohem zákeřnější jsou chvíle, kdy muž skřípe zuby, zatímco my ani nevíme, co jsme „provedly“. Možná došlo k některé z následujících kolizí:

1. Ložnice jako obývák

Miminko spí samozřejmě ve stejné ložnici jako my – je to pohodlnější pro krmení a přebalování, navíc kdykoli zaslechneme pláč. Jenže když se z dítěte stane batole a z batolete předškolák nebo školák, už je čas na vlastní pokojíček. A nebo aspoň na chvíle, kdy je dětem vstup do ložnice zapovězen. Rodiče nesmějí rezignovat na své soukromí. A o tom nejintimnějším to platí dvojnásob. Vaše ložnice není obývák, do něhož má dítko přístup 24 hodin denně. Na to spousta maminek zapomíná.

2. Jednostranné hovory

Dítě, které objevuje svět, má miliony otázek. To je věc naprosto přirozená. Odpovídat mu na ně a odhalovat mu další a další obzory je pak věcí nesmírně důležitou. Ovšem má to jeden háček. I dítě musí pochopit, že není jediným, kdo určuje téma konverzace, že není jejím jediným účastníkem. Že i dospělí si potřebují něco říci, že je občas dobré nechat rodiče mluvit a při tom mlčet (to se týká především těch starších, batolecímu věku odrostlých). Protože když vám bude manžel říkat, co bylo v práci nebo jaké má plány na víkend, a vy budete paralelně vést ještě rozhovor s dítětem, neuděláte muži radost. A nejen proto, že jako ženy jsme na dělání více věcí najednou machři, zatímco muži ne. Spíš proto, že se náš milý bude cítit ignorován.

3. Extrémní soustředění

Jako rodič se dítěti snažíte poskytnout co nejvíce podnětů a co nejlépe rozvíjet jeho talent a záliby. To je samozřejmě skvělé. Jenže! Některé maminky to občas pojmou trochu víc náruživě, a tak jejich 4letý drobeček chodí v pondělí na kreslení, v úterý na tanec, ve středu na angličtinu, ve čtvrtek na keramiku a v pátek na fotbal. V sobotu se jde do bazénu a v neděli je zkouška dětského sboru.

Nejenže někteří odborníci na výchovu a psychiku dětí upozorňují, že takové vytížení není dobré ani pro dítě (dopřejte mu nějaký čas pro sebe, dopřejte mu bezstarostné dětství), ale ani pro váš partnerský vztah. Muž bude mít pocit, že se soustředíte jen a jen na dítě. Na něj už pak nemáte čas (což je vlastně pravda – jak byste to mohla stihnout, když jste pořád na cestě na kroužek nebo z kroužku?) a skoro ho nevnímáte. Tak trochu zpomalte (pro dobro všech zúčastněných).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat