Je mi věrný! Ale asi se mýlíte...

10.08.2016 | Sex a vztahy

Lidé mají jednu vlastnost, která jim v jistém smyslu prospívá i škodí zároveň. Je to přeceňování vlastních schopností a vlastností. Ačkoli je může motivovat k tvořivosti a snažení něčeho dosáhnout, na druhou stranu je znevýhodňuje v situacích, kde jsou na místě soudnost a zdravý úsudek. A týká se to třeba hodnocení vlastního partnera a vztahu. Lidé obecně považují své protějšky za věrnější než průměrného jedince tohoto pohlaví. A samozřejmě se mýlí.

Lidé přeceňují – ve srovnání s průměrem – svou atraktivitu, inteligenci či motivaci. Většina bude tvrdit, že je na tom lépe než průměr. Už matematicky vzato je to nesmysl. A týká se to i hodnocení vztahu a partnerů. Většina lidí je přesvědčena, že jejich protějšek je věrnější a má méně příležitostí k nevěře než kdokoli jiný příslušející k pohlaví tohoto protějšku.

Psychologové z University of Calgary zjistili, že lidé obecně považují riziko nevěry u průměrného člověka opačného pohlaví asi na úrovni dvaačtyřiceti procent. Když mají ale hodnotit vlastní protějšek, pak si myslí, že je jen pětiprocentní možnost, že je partner už podvedl, a osmiprocentní, že to někdy v životě udělá.

Přitom se k nevěře – již vykonané – přiznalo devět procent osob.

Očekávání u průměru je tedy extrémně pesimistické. Jenže očekávání u partnera příliš optimistické. Je totiž téměř dvakrát menší ve srovnání se skutečností.

Tyto důkazy podtrhují míru, v níž jsou lidé motivováni k ochotě věřit, že jejich vztahy a partner jsou lepší než jiní. A že zbožné přání může zaslepovat jedince před skutečnými varovnými signály,“ tvrdí autoři z University of Calgary.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat