Sex zlepšuje naše zdraví. Jeho účinky jsou nepřekonatelné

28.04.2017 | Sex a vztahy

Sex mezi dvěma věrnými dlouhodobými partnery má tak pozitivní účinky na jejich zdraví, že se v rámci prevence onemocnění a předčasného úmrtí nic z jiných faktorů životního stylu nevyrovná párovému sexu. Sexuální aktivita u milující se dvojice je provázena takovými psychologickými a fyziologickými pochody, které uvádějí tělo do dlouhodobé rovnováhy a působí na deset pilířů zdraví.

Především posilují imunitní systém. Podle řady výzkumů z různých světových pracovišť se při sexu provozovaném dvakrát týdně zvýší počet protilátek o třicet procent.

Zdravé srdce

Sex je ale také aktivitou vyžadující zvýšení průtoku krve a zvýšení srdeční činnosti. To se děje jednak samotným pohybem při sexu, ale také stimulací hormony a příslušnými centry v mozku. Během orgasmu je pak činnost srdce maximální a následné uvolnění po orgasmu provázené další vlnou hormonů působí na oběhovou soustavu blahodárně. U mužů je přitom účinek sexu a orgasmu na zdraví srdce silnější než u žen a snižuje riziko infarktu a mrtvice na polovinu.

Málo stresu, nízký tlak

Jedním z pozitivních účinků sexu je také jeho působení na krevní tlak a stres. Obojí spolu souvisí. Lidé stresovaní mají vyšší hladinu nezdravého cholesterolu v krvi a také mívají vyšší tlak. To vše kvůli stresovým hormonům. Sex ale působí blahodárně na přílišnou psychickou zátěž, snižuje hladinu stresových hormonů a přímým působením na oběhovou soustavu snižuje krevní tlak. U starších osob výrazněji a ti jsou přitom ohroženi mrtvicí a infarktem více.

Prostata bez potíží

Pravidelný sex také snižuje riziko rakoviny prostaty. Muži jsou naprogramováni tak, aby tuto žlázu aktivně používali. To znamená, pravidelně z ní vylučovali sekrety, což se děje při ejakulaci. Čím častěji muž ejakuluje, tím je riziko nádoru v prostatě nižší.

Sladký spánek

Sex je také skvělý lék na bolest a nespavost. Tlumí jakoukoli bolest a u osob trpících migrénou je výbornou prevencí záchvatů. Navíc se při partnerském sexu do mozku vylučují hormony oxytocin a prolaktin, které spolehlivě člověka uspí.

Bystřejší paměť

Sex působí blahodárně také na mozek. Jednak se při sexu a orgasmu zapojují jeho jednotlivá centra tak jako při žádné jiné aktivitě, ale zvýšená činnost oběhové soustavy vede také k lepšímu prokrvení mozku a zásobení kyslíkem a živinami. Čím častěji má člověk sex, tím pomaleji mu stárne mozek, má bystřejší paměť a pohotovější reakce.

Proti stárnutí

Milování mezi partnery působí blahodárně také na samotné buňky. Omezuje negativní účinky volných radikálů, které zkracují telomery chromozómů při dělení buněk. Čím rychleji se telomery zkracují, tím rychleji stárne buňka a s ní tkáň a celý organismus. Sex tedy nejen omlazuje, ale na buněčné úrovni také prodlužuje život.

Bez depresí

Kromě bezpočtu fyzických a fyziologických účinků působí blahodárně i na psychiku. Přispívá k lepšímu mentálnímu zdraví, působí jako prevence úzkostí a depresí a v neposlední řadě posiluje sebevědomí.

Láska se počítá

Nicméně pozitivní účinky partnerského sexu se nedostavují při sexu náhodném. Zřejmě proto, že je pro většinu lidí stresující a odpadají psychologické vlivy. Také ženy ve stálém a věrném vztahu vyvrcholí mnohem spolehlivěji a častěji než při náhodném sexu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat