Děti z chudých a problematických rodin dospívají mnohem dříve

Stresové hormony vyvolávají u dětí předčasnou pubertu. Dokazuje to další výzkum tentokráte z Austrálie. Tamní vědci prokázali, že u dětí z chudých a problematických rodin dochází k výrazně časnějšímu nástupu puberty. Chlapci jsou přitom dvakrát ohroženější než dívky.

Předčasné pohlavní zrání u dívek je krom stresových hormonů vyvoláváno také obezitou. V tuku se tvoří ženské pohlavní hormony a ty nastartují předčasnou pubertu. U chlapců vede k předčasnému zrání nadměrná fyzická dřina, nadměrné posilování a také vliv stresových hormonů. To vše totiž souvisí s nadměrnou produkcí testosteronu, který nastartuje chlapeckou pubertu.

Vědci z Murdochova institutu pro výzkum dětí v Melbourne sledovali 3 700 dětí ve věku osm až jedenáct let. Všímali si u nich věku, kdy nastoupí do puberty – rozvoj prsů, růst pubického ochlupení, menstruaci, akné, růst svalů, zvětšení penisu a varlat. Vztáhli to k výši příjmů, vzdělání a zaměstnanosti jejich rodičů. A vyšel jasný vztah. Čím nižší příjmy měla rodina, čím častěji byli rodiče nezaměstnaní a měli nižší vzdělání, tím dříve jejich dítě vstoupilo do puberty. U chlapců to platilo navíc více než u dívek.

„Znevýhodněné podmínky v dětství můžou změnit dokonce naši genetiku, což může vyústit v předčasné vylučování pohlavních hormonů. Tvrdé podmínky v dětství můžou spustit v našich tělech předčasnou pubertu také proto, abychom byli schopni včas předat své geny nové generaci, protože nám hrozí předčasná smrt,“ tvrdí autoři z Melbourne.

Vliv na výběr partnera

Výzkumy skotských vědců navíc dokazují, že u dívek má věk nástupu puberty zásadní vliv na to, kdy začne jako žena plodit děti a zda si vybere za partnera macho muže.

„Věk, v němž žena nastoupí do puberty, ovlivňuje její reprodukční preference později v životě,“ tvrdí autoři výzkumu z University of St. Andrews.

Z experimentálního výzkumu doktorky Carloty Batres a profesora Davida Perreta vyplývá, že dívky mající první periodu v jedenácti dávají v dospělosti přednost mužům se silně maskulinními rysy v obličeji. Dívky menstruující poprvé o rok až dva později volí muže spíš femininních rysů v obličeji. Tyto ženy také touží po dětech dříve a dříve poprvé otěhotní.

„Rychlost je rovněž faktor v reprodukční strategii člověka. Například jedinci, kteří se rozhodnou mít děti, je můžou mít brzy a rychle nebo později a pomalu. Z našich objevů vyplývá, že ženy, které podstupují pubertu dříve, volí strategii rychle a brzy,“ vysvětluje profesor David Perret z University of St. Andrews.






Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat