Ženy s anorexií prožívají při sexu emocionální odstřižení

10.07.2017 | Sex a vztahy

Ženy trpící poruchou příjmu potravy mají většinou narušené vnímání vlastního těla a snížené sebevědomí. Sex přitom silně souvisí se sebevědomím. A pokud tedy žena trpí poruchou příjmu potravy, je pochopitelné, že se při sexu emocionálně odstřihuje od partnera. Tento vztah byl ale popsán odborníky poprvé. A bylo také zjištěno, že za toto odpoutání může stresový hormon kortizol.

Právě proto, že ženy trpící poruchou příjmu potravy mají snížené sebevědomí a sex přitom vyžaduje, aby měl člověk dobré sebevědomí, aby se mohl uvolnit a užít si ho, zažívá taková žena stres a vylučuje se jí do krve hormon kortizol. Ten přitom způsobí emocionální odstřižení od celé aktivity a partnera.

„Disociace znamená zvyk být emočně vzdálený, když má člověk sex s partnerem, místo aby se do této aktivity sám zapojoval a užíval si ji,“ tvrdí autoři z Florencie. Ti na výzkumu spolupracovali s odborníky z Vermontu.

Strašák jménem anorexie

K jedné z nejznámějších a také nejčastějších poruch příjmu potravy patří anorexie. Vědci si roky marně lámali hlavu, zda ji skutečně způsobuje jen psychický stav paceintů. A jak se zdá, na vině mohou být i bakterie!

O anorexii se doteď uvažovalo jako o psychiatrickém onemocnění, které je vyvoláno jistými vlivy společnosti, prostředí a nastavení mentality nemocného. Jenže podle výzkumů z anglického Lancasteru je to možná spíš onemocnění infekční. Jejich studie totiž naznačuje, že anorexií trpí osoby nakažené jistým druhem bakterie. Tato infekce pak vyvolává pocity znechucení ze sebe i z jídla.

Bakterie vyvolávají těžkou nerovnováhu imunitního systému, který pak napadá mozek, čímž se objeví symptomy anorexie, tedy extrémní emoce osobního znechucení a strachu.

Podle vědců z Lancasterské univerzity zřejmě podobně vzniká syndrom dráždivého tračníku a syndrom chronické únavy.

„Protilátky vlastního imunitního systému můžou vyvolávat v lymbickém systému mozku extrémní emoce včetně znechucení a strachu,“ tvrdí doktor Quenton Wessels v rozhovoru pro deník The Telegraph.

Pokud je mladá dívka zasažena bakterií a její imunitní systém napadá mozek, pak už stačí jen to, aby byla masírována médii a společností s ohledem na ideály krásy a může vzniknout anorexie. Extrémní emoce se totiž spojí s vlastním tělem a strachem z obezity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat