Menstruace nijak neovlivňuje ženský mozek

Menstruace nijak neovlivňuje ženský mozek, přestože i sami lékaři tvrdí opak. Vědci z Curychu ale systematicky sledovali mozek žen během menstruačních cyklů a prokázali, že kognitivní funkce nejsou žádnou fází měsíčků ovlivněny.

„Jako odbornice na plodnost a psychoterapeutka se potkávám s mnoha ženami, které mají dojem, že menstruační cyklus ovlivňuje jejich pohodu a kognitivní funkce. Hormonální změny související s menstruační cyklem nevykazují žádné vztahy s kognitivním výkonem. Ačkoli může docházet k individuálním výjimkám, kognitivní výkon u žen obecně se nemění během hormonálních změn ovlivněných menstruačním cyklem,“ tvrdí profesorka Brigitte Leeners z Curyšské univerzity.

Vědci testovali pracovní paměť, pozornost a kognitivní funkce u osmaosmdesáti žen během menstruačního cyklu.

„Naše výsledky naznačují, že literatura o vztazích mezi hormonálními změnami během menstruačního cyklu a kognitivními funkcemi má sklony k nafukování velikosti účinku a zřejmě k nepravdivým pozitivním výsledkům kvůli metodologickým chybám a náhodným proměnným. V této studii jsme zjistili, že tomuto vztahu nic neodpovídá,“ píší autoři ze Švýcarska v odborném časopise Frontiers in Behavioural Neuroscience.

Jak na hormony? Pohybem!

Ženy prodělávají každý měsíc výrazné změny v hormonálním nastavení těla. Kolísající hladiny pohlavních hormonů silně ovlivňují nejen vizáž a náladu, ale také výkonnost při cvičení. Během menstruace, kdy je hormonů nejméně, si tak mohou začít ženy dávat do těla aerobním pohybem, po ní pak i posilovat. V době ovulace ale tělo touží jen po relaxaci a krátce po ní je dobré začít nejprve s jógou, než tělo opět může začít pořádně makat.

Stacy Sims z Nového Zélandu učí ženy poslouchat jejich tělo a cvičit podle menstruačního cyklu. Její klientky pak dosahují mnohem lepších výsledků a jsou se sebou spokojenější. A to především proto, že se nesnaží dřít ve chvíli, kdy toho není tělo schopno. A naopak zvýší zátěž ve fázi, v níž mají svaly nejvyšší výkonnost.

Během menstruace jsou hladiny estrogenu a progesteronu nejnižší. To sice skvěle nahrává pohybu, neboť výkonnost svalů je díky tomu nejvyšší, ale třeba posilování by mohlo podpořit silnější krvácení. Proto je lepší věnovat se spíš aerobnímu pohybu. Žena v tuto chvíli běhá rychleji a má větší výdrž také díky tomu, že tělo dobře využívá energii ukrytou v glykogenu – zásobním polysacharidu.

Ihned po skončení menstruace začínají hladiny estrogenu a progesteronu pomalu růst. Ale v tuto chvíli je nejvhodnější naložit si pořádnou fyzickou zátěž. Hormonů ještě není moc a nemají katabolický účinek, takže je možné přibývat také svalovou hmotu. Vhodné je tudíž posilování či intenzivní fázový trénink, žena má nejvíce síly.

Během ovulace je naopak hladina estrogenu a progesteronu nejvyšší. Tělo vyžaduje více spánku a relaxace. Cvičení je tak v tuto dobu nejméně vhodné a je lepší se mu úplně vyhnout. Po ovulaci před začátkem menstruace žena zažívá nechuť k cvičení kvůli nárůstu hladiny progesteronu. Vhodná je maximálně jóga.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat