Třetinu žen trápí noční můra jménem partnerova nevěra

18.08.2017 | Sex a vztahy

Partnerova nevěra je pro třetinu žen tak velkým strašákem, že je trápí i během noci ve spánku. Podle nového průzkumu se více než třiatřicet procent žen někdy budí ze sna s hrůzou, že je jejich protějšek podvedl.

„Z tisíce dotázaných se třetina žen vyjádřila tak, že v posledním roce aspoň jednou měla noční můru, v níž ji partner podváděl,“ tvrdí mluvčí společnosti Amerisleep, která průzkum provedla.

Nicméně takové sny neznamenají, že vztah dotyčné ženy má trable. Sny o sexu a vztazích jsou u lidí žijících ve vztahu velmi běžné. A navíc jsou ovlivněny pohlavními stereotypy. Podvádění je u mužů vnímáno přijatelněji než u žen. Bohužel se to projevuje i ve snech. Mužům se častěji zdá, že podvádějí, ženám, že jsou podváděny.

Různé pohledy

Tak jako se liší u mužů a žen sny o nevěře, tak se liší i pohled na samotné podvádění. Ženy i muži totiž v reprodukci hrají dost odlišné role, proto k ní přistupují odlišně i psychologicky, k čemuž je předurčila evoluce.

Ženy mohou s každým pohlavním stykem otěhotnět. Znamená to pro ně devět měsíců strádání a porod ohrožující je na životě. A pak také dlouhá léta náročné péče o potomka. Pokud otěhotní s mužem, který se neumí zavázat, hrozí ženě, že bude na výchovu sama. Proto musí zamezit tomu, aby se muž citově zainteresoval jinde.

Muži jsou rozsévači. Nikdy nevědí, zda se otci skutečně stali, a tak se snaží rozsévat mnoha směry. Doma si ale být jistí chtějí. Proto musejí partnerce zamezit především v nevěře fyzické. Jedině tak si mohou být jisti, že krmí své vlastní geny.

„Psychologie mužů a žen je podobná v mnoha oblastech, ale ne, když jde o reprodukci,“ tvrdí docent Mons Bendixen z Norské univerzity vědy a techniky.

Spolu s kolegou profesorem Leifem Edwardem ze stejného pracoviště a profesorem Davidem Bussem z University of Texas studovali povahu žárlivosti u tisíce mužů a žen.

Samotné je překvapilo, jak silné jsou rozdíly mezi muži a ženami v reakci na nevěru. A že platí teorie evolučních psychologů, tedy že muži žárlí na nevěru fyzickou a ženy zase naopak na nevěru psychickou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat