Muži, kteří mají potíže s plodností, mívají v průměru o centimetr kratší penis

Ačkoli jsou větší penisy sexuálně přitažlivější, vědci se domnívali, že rozměry pyje nijak nesouvisejí s plodností muže. Podle amerických urologů jsou ale mezi klienty klinik pro umělé oplození častěji muži, kteří mají kratší pyj. Jejich neplodnost přitom zřejmě nesouvisí s tím, že by byl kratší penis neschopen oplození, ale spíš s jinou hladinou pohlavních hormonů v krvi.

Muži mající kratší penisy totiž měli méně pohlavních hormonů v době puberty. A to zřejmě ovlivnilo také vývoj varlat a následně tedy plodnost.

Podle autorů z Utahu mají muži s neplodností penis průměrně dlouhý jen 12,5 centimetru, zatímco muži bez potíží s plodností mají pyj průměrné délky 13,4 centimetru.

„Tohle je první výzkum, který identifikuje vztah mezi kratším penisem a neplodností muže. Jeden centimetr nemusí být výrazný rozdíl, ale ve vztahu k plodnosti je statisticky výrazně průkazný,“ tvrdí doktor Austen Slade z University of Utah.

Z města na ves?

Nad tím, co všechno může mužskou neplodnost způsobovat, bádají vědecké týmy po celém světě. A některé závěry jejich studií nejsou příliš dobrou zprávou. Tak například věda nemá potěšujícíc informace pro muže, kteří bydlí u velkých silnic. Podle britských a tchajwanských urologů totiž muži žijící u rušných křižovatek a komunikací nebo ti, kteří často tráví hodiny v kolonách, jsou velmi často neplodní. Viníkem jsou zplodiny z výfukových plynů, které ve větší míře vdechují.

Postiženým mužům by přitom mohlo pomoci přestěhovat se z rušného města na venkov a několik let tam pobývat. Změny ve spermatogenezi vyvolané zplodinami z výfukových plynů jsou totiž zvratné.

Tchajwanští urologové vyšetřili sperma 6,5 tisíce mužů a vztáhli ho k mnoha rizikovým faktorům, mimo jiné k místu života daného muže. Vztah mezi neplodností či velmi špatnou kvalitou ejakulátu a životem u rušných křižovatek a komunikací byl silný i po zohlednění ostatních rizikových faktorů pro neplodnost.

„Když si uvědomíme všudypřítomnost znečištění vzduchu, vliv malých částic PM2,5 na normální morfologii spermií, pak můžeme pozorovat výrazné zvýšení neplodnosti u mužů,“ tvrdí autoři výzkumu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat