Posedlost sexem není jen doménou mužů

Posedlost sexem oficiálně není psychickou poruchou. Nicméně sami odborníci uznávají, že někteří lidé mají tak robustní libido, že jsou sexem posedlí a sexuálně motivované myšlenky a chování nedokážou ovládat. Což někdy může ve vztahu udělat poměrně velkou paseku. Nové výzkumy však odhalují i něco zajímavého.

Dosud se uvažovalo, že mužů posedlých sexem je dvakrát více než žen. Ale v současné kultuře u pohlavně aktivních do padesáti let se pohlavní rozdíly stírají.

Co je vlastně posedlost

Vědci z University of Minnesota tvrdí, že neschopností ovládat sexuální myšlenky a pudy trpí zhruba každý desátý muž a každá dvanáctá žena.

Posedlostí sexem se označuje stav, kdy se sex stává nutkavou potřebou, která negativně ovlivňuje každodenní povinnosti a společenský život a vyvolává stres ve chvíli, kdy člověk musí tyto pudy krotit a nemůže je naplňovat.

Společnost se mění

„Vysvětlení pro zdůvodnění hypotézy, že posedlost sexem je mnohem častější u mužů než u žen, bylo vždy nejasné, ačkoli někteří autoři poukazovali na rozdíly v mužské a ženské sexualitě s ohledem na vnitřní sexuální motivaci, snadnost vzrušení a liberálnější postoje vůči nezávaznému sexu,“ míní autorka výzkumu psychiatrička doktorka Janna Dickenson z University of Minnesota.

„Jedním z možných vysvětlení pro pozorovaný malý rozdíl mezi pohlavími v posedlosti sexem jsou současná změna v postojích společnosti a kultury vůči ženské sexualitě s tím, že je společensky daleko přijatelnější svobodné vyjadřování sexuality u žen, dále rozšiřující se přístupnost sexuálních snímků, snadná dostupnost nezávazného sexu prostřednictvím internetu, sex podporující aplikace a sociální sítě,“ je přesvědčena odbornice.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat