Sex na prvním rande výrazně zvyšuje šanci na dlouhodobý vztah

10.02.2023 | Sex a vztahy

Spát s potenciálním partnerem už na prvním rande snižuje šanci na vytvoření dlouhodobého vztahu? Kde jsou ty časy! Naopak, nejen u mužů, ale i u žen silná sexuální touha a její ukojení zvyšují pravděpodobnost, že dvojice utvoří dlouhodobý vztah.

Podle autorů studie sexuální touha hraje hlavní roli nejen v přitažlivosti dvou osob, které spolu chtějí randit, ale také v posilování citového vztahu mezi nimi.

Muži i ženy

„Sex může nastavit stav pro prohlubování emočního propojení mezi dvěma cizími lidmi. To platí pro muže i ženy. Sex motivuje lidské jedince k propojení, bez ohledu na pohlaví,“ tvrdí autorka výzkumu sociální psycholožka profesorka Gurit Birnbaum ze soukromé univerzity v izraelském městě Herzliya.

V rozporu s obecnou domněnkou, že pro muže je důležitější sexuální přitažlivost při utváření dlouhodobých vztahů, je podle autorů sexuální přitažlivost v tomto smyslu stejně důležitá i pro ženy.

„Ačkoli jsou sexuální touhy a emoční připoutání odlišné city, evoluční a společenské procesy zřejmě formovaly člověka tak, aby byl zvlášť ochotný citově se připoutat k druhému, který ho sexuálně přitahuje,“ tvrdí spoluautor profesor Harry Reis z University of Rochester.

Zase ta evoluce!

Podle profesorky Birnbaum je sexuální přitažlivost evolučním mechanismem, který má pomoci mezi budoucími rodiči vytvořit citové pouto tak, aby zůstali spolu a v bezpečném prostředí vychovávali potomky.

„Sexuální touha může hrát obecně velmi významnou roli v utváření vztahů. Je to magnetismus, který drží partnery spolu dost dlouho na to, aby mezi nimi vzniklo hlubší citové pouto,“ vysvětluje profesorka Birnbaum.

Zdroj: www.ifstudies.org/blog/slow-but-sure-does-the-timing-of-sex-during-dating-matter - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat