Chcete v posteli víc? Máme 8 rad, jak na sexuální rozhovor

Chcete v posteli víc, nebo naopak méně? Máte pocit, že se s vaším milostným životem něco děje, ale nejste si přesně jistá, o co se jedná? Nejlepší strategií je zeptat se přímo toho, koho se to týká – partnera. No jo, ale jak?

Neklape to v posteli? Každý psycholog, sexuolog nebo životní kouč logicky jako první nabídne nejlepší možné řešení: promluvit si s manželem o svých pocitech. Jenže snadno se to povídá, hůř provádí. I před tak blízkou osobou jako je přítel nebo manžel, není lehké otevřít se. Někomu brání stud, jiný si myslí, že slovy druhému ublíží, a tak si radši výtky nechá pro sebe, až vášeň v posteli vyhasne úplně. Dá se tomu nějak zabránit nebo předejít?

Podle Kimberly A. Sharky, certifikované sexuální terapeutky z Chicaga jsou sexuální problémy v jinak dobrých manželstvích často řešitelné. Je prý ale opravdu nutné s manželem o sexu mluvit! Že se k tomu nějak nemá? Vezměte situaci do svých rukou dřív, než bude pozdě! Zde je návod.

8 rad, jak vést rozhovor o svém milostném životě

1. Negativa nerozebírejte v posteli

„Těsně před nebo po sexu, když jste nazí, není nejlepší čas zkoumat chyby nebo pitvat výkon," říká sexuální odbornice Sharky. „V tento moment jsme nejzranitelnější. Navíc, vaše ložnice, a rozhodně vaše postel, by měla být útočištěm, není to místo pro stížnosti. Dobrým řešením je například romantická restaurace, ve které hraje hudba, která zajistí soukromí vašeho rozhovoru.“ 

2. Vytvořte si plán

K rozhovoru může dojít spontánně, ale i tak bez pravidel patrně nebude dlouho pokračovat. „Řekněte manželovi jako první, o čem se chcete bavit, a pak pár minut od toho tématu upusťte, třeba si čtěte jídelní lístek. Oba tak získáte čas na přemýšlení o tom, co chcete říct,“ radí terapeutka.

3. Vraťte se zpátky v čase

Někdy sdílený pocit nostalgie otevírá cestu k otevřenému rozhovoru. Proto by podle Sharky měla vaše první věta vypadat asi takhle: „Pamatuješ, jak jsme byli zvyklí trávit čas po milování v posteli? Chybí mi to.“

4. Buďte konkrétní

Žádný muž není vševědoucí. I když s vámi žije už pár let v jedné domácnosti i v posteli, nemusí tušit, jak vás potěšit. Vaše měnící se tělo po porodu, změna preferencí s přibývajícím věkem může způsobit, že to, co se vám v posteli líbilo dřív, teď najednou nějak nezabírá. Jestli chcete, aby váš sexuální život za něco stál, řekněte mu, že aktualizujete svoje milostná přání. Jak?

5. Jasně formulujte věty

„Musíme si promluvit o špatném stavu našeho sexuálního života. Já vím, že chceš, abych se při milování cítila dobře a sex si užila, tak chci mluvit o tom, jak můžeme věci dělat lépe. Souhlasíš s tím?“

6. Projevte se!

Nerozebírejte to, co partner dělá špatně, ale mluvte o tom, co chcete vy. „Předehra nikdy není dost dlouhá. Chci, aby ses mě víc dotýkal a hladil mě, než se posuneme někam dál.“

7. Vynechte negativní emoce

Odborníci na neverbální komunikaci se shodují, že řeč těla a tón hlasu je polovinou úspěchu. Proto se ujistěte, že jste uvolněná a připravená na diskrétní rozmluvu, aniž by za vás promlouval vztek nebo jiné emoce. Než dojde na slova, párkrát se hluboce nadýchněte, zabírá to. A pak si k němu sedněte blíž, ať působíte dojmem, že jste oba na stejné lodi.

8. Nechte ho mluvit

Požadavky, přání a potřeby partnera se také časem mohly změnit. Každý řekněte, co chcete, vyslechněte názor protějšku, radí psychologové, kteří zároveň podotýkají, že pravidelné rozhovory o sexu přispívají ke zkvalitnění milostného života. Páry se u jednoho stolu scházejí kvůli výběru dovolené, finančním plánům nebo studiu svých dětí, tak proč si nenajít čas i na „zdravotní analýzu“ sexuálního života?

Patří rozhovory o sexu mezi pravidelné rituály vašeho sexuálního života, nebo se někdo z vás dvou pořád stydí?
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Byl vám nevěrný? Řešíte krizi ve vztahu? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat