I sex končící orgasmem může být emočně negativní zážitek

28.10.2019 | Sex a vztahy

Když se řekne orgasmus, představí si většina lidí vrcholnou slast. Jenže sexuální vyvrcholení nemusejí vždy provázet psychicky příjemné pocity. Zvláště v dnešní době, kdy lidé často sexualitu oddělují o citové stránky a milostného propojení s protějškem, zažívají lidé po orgasmu pocit studu, zradu, emoční prázdnotu, deprese a úzkost. Nejhůře se pak cítí ti, kteří dosáhnou orgasmu při vynuceném sexu.

Nebojte se říci NE!

Vyplývá to z výzkumu psychologů z Michiganu, kteří se zabývali pohlavním životem a jeho vlivem na psychiku u sedmi stovek dospělých. Výsledky vyvracejí obecnou domněnku, že když sex zahrnuje orgasmus, tak je to dobrý sex.

„Vyvrcholení je fyzickou záležitostí, která nemusí nutně odpovídat psychickému nastavení. Takže partneři, kteří jsou k sexu donuceni, kteří souhlasí se souloží, i když ji nechtějí, nebo kteří jsou donuceni k orgasmu, mohou zažívat velmi negativní emoční stavy,“ tvrdí autorky.

Bez citů to nepůjde

Ty zdůrazňují, jak podstatné je zapojení citů do sexu – ne nadarmo se říká, že nejlepší sex je sex z lásky, což je životní zkušenost mnoha dospělých – ale také umět komunikovat. I stálí partneři, kteří jsou si věrní a žijí v monogamním vztahu, můžou při sexu zažívat nepříjemné pocity. Umět si říct, co se mi líbí a co ne, je zásadní pro kvalitní sexuální život. A je jedno, jestli je to partner na několik nocí nebo životní druh či družka.

„Lidé by se v žádném případě neměli domnívat, že když partner dosáhne orgasmu, byl pro něj sex příjemný,“ tvrdí autorky doktorka Sara Chadwicková z University of Michigan a profesorka Sari van Andersová z Queen‘s University v Kanadě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat