Nevěra bolí... I nevěrníka

18.05.2010 | Sex a vztahy

Nevěrou lze označit jakýkoli sexuální kontakt, který se uskutečňuje mimo partnerský či manželský vztah. Sexuální kontakt - to je velmi široký pojem a nejedná se pouze o pohlavní styk. I flirt může být velmi zraňující a ponižující.

Ve chvíli, kdy se jeden z partnerů o nevěře dozvídá, nastává ve většině případů problém. Jak bude tento problém vyřešen, závisí na mnoha okolnostech. V tu chvíli je potřeba zodpovědět mnoho otázek. V našem miniseriálu si představíme, jaké jsou příčiny nevěry, jak vztah ovlivní i neodhalená nevěra a jak ji partneři prožívají.

Díl I.

Příčiny nevěry

Nevěra může být důsledkem dlouhodobého konfliktu. Jejím symptomem. V tu chvíli je zapotřebí začít uvažovat, zda máme zájem o zachování partnerství a v jaké podobě. A jak je na tom nevěrný partner? Má i on/ona zájem zůstat, či chce z partnerství odejít k milenci (milence)? Jak hluboko je partnerský konflikt „zaseklý“ a jak hluboko se „zasekl“ nový vztah? Šlo o jednorázový sex, nebo se jedná už o nový vztah?

Příčinou nevěry však nemusí být pouze partnerské neshody, nevěra může vycházet z osobnosti nevěrného partnera, který z nejrůznějších důvodů (zvyšování sebevědomí, nenasytnost, narcistní uspokojení) vyhledává mimopartnerský kontakt. Na první pohled se může zdát, že se nevěra týká pouze nevěrného partnera. „Vždyť to bylo jenom náhodné setkání, takové malé erotické dobrodružství, které se mojí partnerky (partnera) netýká…“ Takto k nevěře mohou přistupovat např. promiskuitní jedinci, ale může se to stát i člověku, který k nevěře skony nemívá a tato situace může i jeho samotného velice překvapit.

Je nevěra humorná?

Téma nevěry je tak časté, že mu náleží i čestné místo v lidovém humoru. Terčem vtipů jsou podvádění (nasadila mu parohy) i nevěra samotná. Někteří autoři dokonce píšou o tom, jak může být dobře utajená nevěra tím pravým kořením pro partnerský vztah – muž je pozornější, přináší ženě květiny, mezi kamarády se má čím pochlubit, žena zase na oplátku promíjí muži zapomenuté ponožky a zvednuté prkénko na záchodě.

Úskalí je v tom, že nevěra je humorná pouze do chvíle, než se o ní dozvídá podváděný. Pro něj (pro ni) situace většinou už tak úsměvná nebývá, naopak. Je to velmi bolestivá, emočně náročná situace, se kterou se každý popere jiným způsobem.

Nevěra ale může být velmi náročná situace i pro samotného nevěrníka. Zejména pro člověka, který by rád udržel monogamní svazek, je mu z duše protivné podvádět, ale partnerství například dlouhodobě nefunguje. Jeden z partnerů se zamiluje a je to pro něj velmi složitá situace, zda partnerství udržet například i z jiných důvodů než lásky (děti, majetek, minulost).

Neodhalená nevěra

Častým problémem je rozšířený mýtus, že nevěra se toho druhého netýká a mylná představa, že dokud náš partner na nevěru nepřijde, tak se o ní nedozví. Realita je nicméně velmi odlišná. Nevěra se vždy do partnerského soužití promítne, ve většině případů negativně. Podvedený partner vytuší, že něco není v pořádku. Ptáte se, jak je to možné? Podvádějící to většinou na sebe prozradí sám mimoslovní – neverbální – komunikací.

Ten, kdo podvádí, se může cítit provinile a ačkoli si to nemusí uvědomovat, začne se chovat jinak. Někteří se mohou z pocitu viny začít o partnera více zajímat a například začít konstruktivně řešit dlouhotrvající problém, někteří však mohou paradoxně reagovat protiagresí či ještě větším stažením se z dosavadního partnerství.

I podváděný partner může podvědomě tušit nějaký problém. Přestože mu/jí nemusí být jasné, že se jedná o nevěru, začne se také – často nevědomě – chovat jinak. Jakoby z nenadání svého partnera/ku zahrne nepochopitelnými výčitkami, začne mít tendenci ji/jeho omezovat, vlastnit, odhánět – reakce mohou být různé a mnohdy pro oba zúčastněné nepochopitelné.

Zdroj: www.ulekare.cz

Máte podezření, že je vám partner nevěrný nebo jste zjistila, že má milenku a nevíte, co s tím? Využijte naši poradnu, kde vám pomůžeme tuto těžkou situaci rozebrat a najít možnosti a cesty, jak jít dál.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat