Návrat pochroumané důvěry do vztahu

A je to tu. Přiznal se, že má (nebo měl) milenku. Nejdřív vás to zlomí, týdny se z toho nemůžete dostat, pak začnete bilancovat. Neunáhlím se, když vztah ukončím? Vždyť jinak je to dobrý partner i táta. Mám mu ještě dát šanci? Život po nevěře není snadný a důvěra se navrací jen těžko. Ovšem není to sci-fi! Manuál je přitom prostý.

Rozvodovost aktuálně rapidně stoupá. Na vině je vlna koronaviru, která na dlouhou dobu uvěznila páry mezi čtyři stěny. Jedinci si začali více všímat případných rozdílů mezi sebou, navíc karanténa odhalila skutečné charaktery, takže když se uvolnila nutná opatření, manželé zamířili přímo k rozvodovým právníkům, na což poukazují nejen statistiky z Číny. Obvykle se však na rozpadu vztahu nepodepíše „ponorka“, ale spíš nevěra.

Proces, který se nedá uspěchat

Právě ta patří k nejrychlejším a nejsnadnějším způsobům, jak zničit důvěru ve vztah. Někdo sice říká, že přechozenému a vyčpělému partnerství může do jisté míry i prospět, ale to se s ní nejdřív podváděný i podvádějící musí vyrovnat. Ale jak?

Univerzální recept na vymazání zrady z hlavy prostě neexistuje, a pokud z role podváděného odpustíte, je to běh na dlouhou trať. Terapeuti však mají pár tipů, jak život po nevěře ustát. Chcete partnerovi zase věřit? Tohle musíte udělat!

Přijměte své emoce

Neříkejte si, že se vlastně nic neděje. Neskrývejte své emoce a nebrečte do polštáře. Nevěra je realita, skutečně bolí a není třeba si okolo ní něco nalhávat. Klidně rozbijte pár talířů a jeďte si na pár dní odpočinout od všeho toho stresu. Dělejte to, na co se cítíte, ne to, co od vás očekávají ostatní.

Nahlédněte pravdě do očí

Podvádění není jen černé, nebo bílé. Když se o partnerově bokovce dozvíte, zpochybňujete sami sebe a snižujete vlastní hodnotu. Je to vaše vina? Nebo snad jenom jeho? Než se věc vysvětlí, platí neutrální stanovisko. Protějšek mohl zahnout z důvodu, že se mu dlouhodobě nedostávalo emočního ani fyzického uspokojení, ačkoli na to milionkrát poukazoval. Pokuste se tyhle věci v klidu a již bez emocí objasnit  jako dva dospělí a rozumní lidé, kteří se chtějí poučit ze svých chyb.

Odpusťte si

Až projdete fází hněvu, lítosti, ublížení i zrcadla pravdy, pokuste se události minulých dní nepřipomínat a neřešit to, co už několikrát bylo vysloveno. Pokud to neuděláte, směrujete energii a sílu úplně někam jinam, než by měla jít – na zánik vztahu, ne jeho opravu. Sobě si slibte, že si věnujete čas na zpracování všech negativních emocí a poté se nebudete zabývat výčitkami.

Naučte se znovu milovat

Znovuobjevená láska je krásná a konejšivá. Z tohoto důvodu se naučte znovu milovat. Tento krok funguje bez ohledu na to, zda jste ve vztahu zůstali, nebo ne. Nový partner si špatné chování za chyby toho minulého nezaslouží a ten stávající bude jedině rád, když se věci ustálí.

Nejdřív si však vyhraďte prostor na to, abyste zjistili, kdo jste, jaké věci vám přinášejí radost a co vlastně potřebuje vaše já. Až se na to budete cítit, obnovte s partnerem pouto a věnujte se svým společným koníčkům a zájmům. Při nich si možná vzpomenete, čím vás tehdy očaroval a proč má cenu dát mu druhou šanci. I po delší době snažení se vám protějšek doslova hnusí? Pak zvažte konec vztahu, k lásce se nepřemluvit nedá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat