Babské rady o početí na hony vzdálené od pravdy

Snažíte se otěhotnět a najednou se na vás ze všech stran sypou různé „babské rady“ pro zvýšení úspěšnosti. Některé mýty se tradují už od dob našich babiček, a to i přestože nemají s pravdou nic společného. Nebo že by přece?

Když se člověk rozhodne, že chce mít děti, pak samozřejmě očekává, že to bude hned. A když to tak úplně rychle nejde, začne se okolí dělit o tipy a rady, jak těhotenství uspíšit. Ptali jsme se expertů, jak to s těmi pověrami vlastně je a budete se divit…

„Časté létání letadlem snižuje plodnost“

Příležitostné létání, třeba na dovolenou, je pro těhotné i malé děti naprosto bez rizika. Co se týče ohrožení plodnosti, pak by muselo dojít ke zničení velkého počtu buněk ve vaječnících nebo varlatech jako následek zvětšeného kosmického záření. Na základě výzkumu vyplynulo, že aby došlo k významnému vlivu na změnu plodnosti, musely by ženy létat velmi často alespoň 1000 let a muži 200 let.

„Po vysazení antikoncepce trvá otěhotnění déle“

Chyba! Po vysazení antikoncepce otěhotníte stejně rychle jako ženy, které žádnou neužívaly. A mimochodem – že otěhotníte po vysazení antikoncepce rychleji, je mýtus také.

„Stres může za neplodnost“

Ano i ne. Pokud jste vrcholoví sportovci nebo pracujete v noci, pak to může mít na cyklus negativní vliv. Emoční stres ale ne. Tedy pokud se nestresujete tím, že v plodných dnech nemáte sex…

„Plodnost klesá s věkem i u mužů“

Ano. Ačkoli u mužů je to trochu jinak než u žen. Pro ženy je jasná dělicí čára klimakterium, pak už definitivně otěhotnět nemohou. U mužů žádný takový předěl není, počít potomka mohou i v pokročilém věku, i když už to i pro ně bude složitější. 

„Otěhotnět je pro kuřačky těžší“

Ano. Kromě toho, že kouření obecně škodí zdraví, působí negativně na růst folikul a tím i vaječných buněk. Snižuje se také koncentrace hormonů estradiolu a progesteronu, oba důležité pro implantaci vaječných buněk. Ženy, které kouří, čekají proto na těhotenství mnohem déle.

„Otěhotnění je jisté po orgasmu“

Tak na to bohužel neexistuje žádný věrohodný podklad.

„Po sexu zůstaňte ležet“

Ne, nemusíte po „tom“ dělat ani svíčku, ani si dávat polštář pod zadek, abyste popohnaly spermie správným směrem. Nejvíce záleží na poloze vaší dělohy a délce děložního čípku. S tím vám pomůže vaše gynekoložka. A může na základě zjištění i poradit, jaká sexuální poloha je tak pro vás nejvhodnější.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat